Norgee

10 hoppetau trening fordeler og hvorfor du bør starte i dag

hoppetau trening

Hoppetau er ikke bare for barn! Det er også en svært effektiv helkroppsøkt for voksne, også kalt hoppetau trening. Ikke bare vil det forbedre kondisjonen og muskelstyrken din, men det vil også bidra til å forbrenne flere kalorier for et større vekttap.

På grunn av at denne treningsmetoden krever lite utstyr av deg, et hoppetau og et par treningssko, er det mange som bytter ut sin vanlige kondisjonsøkt til denne morsomme treningsmåten. Kanskje dette er noe du vil prøve også?

Liste med fordeler ved hoppetau trening

Det er mange helsefordeler ved hoppetau, alt fra vektnedgang til å redusere faren for sykdommer. Hoppetau er en enorm kaloriforbrenner og forbedrer ditt kardiovaskulære system. I tillegg til disse fordelene, har hoppetau som treningsmetode en rekke flere fordeler.

1. Forbedrer kondisjonen din

Hoppetau er en utmerket treningsmetode for å bedre din kardiorespiratoriske kondisjon. Å hoppe kontinuerlig i en periode krever at hjertet ditt pumper mer blod og oksygen til muskler som arbeider. Det økte behovet for oksygen og blod gjør at hjerte- og respirasjonsfrekvensen stiger. Over tid kan dette styrke hjertet ditt og forbedre lungekapasiteten din, som gjør at man blir mer utholdende på trening.

2. Forbrenner kalorier

Ved å hoppe tau kan man forbrenne opptil 200-300 kalorier på 15 minutter. Ettersom de fleste av de store muskelgruppene er i arbeid mens du hopper og øvelsen er termogen, trenger kroppen din å forbrenne mer drivstoff for å produsere denne energien, dermed forbrennes det flere kalorier.

3. Reduserer risiko for skader

Med en forbedret koordinasjon fra å bruke hoppetau som treningsmetode, er det mindre sannsynlig å bli skadet enten under trening eller i dagligdagse aktiviteter. Hoppetau tvinger kroppen din til å koordinere over- og underkroppsbevegelsene, dette bidrar til økt smidighet og en enormt forbedret kroppsbevissthet. Nettopp denne smidigheten og kroppsbevisstheten gjør deg mindre utsatt for skader.

4. Forbedrer koordinasjon

Hoppetau krever førsteklasses koordinering – spesielt når du bruker mer avanserte teknikker, som å svinge hoppetauet to ganger i hvert hopp. Å gjøre øvelser med hoppetau forbedrer koordinasjon ved å kreve at flere kroppsdeler kommuniserer sammen for å fullføre en bevegelse. Føttene må hoppe i takten til håndleddenes rotasjon for å skape en kontinuerlig hoppebevegelse. En studie fra 2017 viste til at hoppetau bidro til å forbedre motorisk koordinasjon blant autistiske barn, som ofte sliter med balanse og koordinasjon.

5. Gir deg en helkroppsøkt

Ikke bare utfordrer og forbedrer hoppetau trening kondisjonen din, men hoppetau er en styrkeøvelse som utfordrer muskler i hele kroppen din. I hoppene styrker du musklene i underkroppen din, som leggmuskler, setemuskler og lårmusklene. I tillegg til dette engasjerer du også kjernemuskulaturen, skuldrene og armene samtidig. Hoppetau som treningsmetode gir deg en helkroppsøkt med kun hoppetauet som utstyr og en stor sving som bevegelse. I tillegg til de fysiske effektene som å forbedre kondisjonen og trene styrken din, er den mentale helsegevinsten også stor.

to damer som bruker hoppetau til trening

Ønsker du å prøve ut hjemmetrening med hoppetau? Trykk her og se ulike øvelser du kan teste ut.

6. Reduserer stress

Ifølge en studie fra 2021 reduserte hoppetau angstnivået hos deltakerne betydelig. Trening imiterer kroppens følelse av stress, ved å trene jevnlig gir du kroppen en øvelse på å gjennomgå «stress». Dette kan bidra til å beskytte kroppen din mot skadelige plager av stress i fremtiden. Videre, etter bare noen få minutter inn i hoppetau-økten kan du komme inn i «sonen» din. Å komme inn i «sonen» er en meditativ effekt av treningen, som lar deg frigjøre deg fra dagens stress og gir tid til å fokusere på øvelsen.

7. Gir en «booster» til humøret

Mange har kanskje ikke hoppet i et hoppetau siden barndommen, men helse- og humørgevinstene gjelder i alle aldre. Hoppetau er gøy! Ved trening frigjøres stoffene dopamin og endorfiner, som gir deg en lykkefølelse og økt energinivå. Hoppetau trening er en utmerket metode å ta inn i treningshverdagen din, for å kombinere trening med lekenhet. Hopp til musikk på stuegulvet, eller ta med hoppetauet utenfor i bakgården eller en park.

Relatert: Alt om aerob trening og hvordan du skal starte

8. Lite utstyr og rimelig

Hoppetau trening kan du finne i butikken for alt mellom 50 kroner (for et enkelt) til noen par hundre kroner, og du trenger ikke et treningssenter for å gjennomføre denne typen trening. Det eneste som trengs for denne typen treningsmetoden er hoppetau og joggesko. Om du er en naturelsker, så kan det være nok med bare hoppetauet!

9. Varierer treningsrutinene dine

Det virke slitsomt og kjedelig når man holder seg til samme treningsrutine over en lengre tidsperiode. Foruten kjedsomheten, blir kroppen din også vant til treningsrutinen og progresjonen stagnerer, før den flater ut. Ved å ha en variert treningsrutine, vil du opprettholde denne uvissheten for kroppen og du vil høste flere fordeler. Hoppetau er en fin treningsmetode å variere på.

Som tidligere nevnt tilbyr hoppetau trening hele spekteret av treningsfordeler – fra kondisjonstrening til styrketrening – alt i ett trekk. I tillegg til at det opprettholder nysgjerrighet for kroppen og mange nye måter for musklene å jobbe på.

10. Øker konsentrasjonen

All kondisjonstrening vil hjelpe deg å fokusere på økta eller målet ditt, og hoppetau er en av dem. Hoppetau hjelper kroppen å roe ned og øker konsentrasjonen.

Før du hopper

Som alt annet, er det også lurt å ta noen forhåndsregler før du hopper.

  • Husk oppvarming: det er alltid lurt å ta en strekk eller to og starte rolig før treningsøkta. Oppvarming gjør at musklene og senene smidigere, og er dermed skadeforebyggende.
  • Drikk vann: hold kroppen din hydrert. Dette er viktig både før og etter trening. Vann er nødvendig for at kroppen din skal fungere.
  • Sports-BH for support: en sports-bh virker støttende for brystene dine, og gjør det mer behagelig å trene. Ikke bare gjør sports-bh det mer komfortabelt for deg, det reduserer også faren for vevsskade i brystene.

Hoppetau trening kort oppsummert

Hoppetau gir deg en rimelig, rask og effektiv treningsøkt.

Ved å variere treningsrutinen din ved å tilføye en hoppetau-økt i uken, vil du øke kondisjonen din, bygge sterkere bein og muskler og forbedre balansen og koordinasjonen din. Hoppetau forbrenner også en imponerende mengde kalorier på kort tid, noe som kan hjelpe deg oppnå vektreduksjon, dersom det er et mål med treningen din.

Er du lei av treningsrutinen din, og ønsker en kreativ måte å trene på – test ut hoppetau. Du kommer ikke til å angre.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭