Norgee

Alle bryllupsdager: en moderne og tradisjonell guide

Alle bryllupsdager

Alle bryllupsdager har tradisjonelle eller moderne gaver, farger, blomster og ulike edelstener. Dette er minneverdige dager som må feires, men hvor kommer disse tradisjonene fra? Bryllupsdager- og gaver kan vi finne helt tilbake til middelalderen og symboliserer lykke og velstand i ekteskapet.

Gjennom tidene har bryllupsdager blitt mer og mer viktig. Vi ønsker at gavene vi gir øker i verdi basert på tiden vi har investert i forholdet. Dette skal representere et vellykket forhold og en merkverdig partner.

Uavhengig om du har vært gift i et år eller leter etter gave til neste 50 års bryllupsdag, gir vi deg alle svarene under.

Alle bryllupsdager og gaver for hvert år

1 års bryllupsdag: papir

Under første bryllupsdag representerer papir en tradisjonell gave og styrke i forholdet. Mange forbinder papir med det vi liker å kalle “blanke ark”, et nytt liv og en ny historie som skal skrives sammen. En illustrasjon av dere begge eller billetter til en spesiell opplevelse er en fin gave du kan gi.

For å gi det en moderne tvist er det ikke unormalt at begge får klokker. Dette representerer evig kjærlighet. Gull representerer et års bryllupsdag og er den første edelstenen i rekken (teknisk sett ikke en stein), og blomsten er oransje.

2 års bryllupsdag: bomull

2 års bryllupsdag handler om å verdsette modningen av forholdet. Bomull er den mest tradisjonelle gaven siden det representerer to personer som har blitt sammenvevd. Med andre ord: to personer som har knyttet et enda sterkere bånd.

År nummer to i forholdet blir også relatert til fargen rød. Gaver som keramikk og smykker passer perfekt her, gjerne se etter smykker med fargen til granateple. Denne fargen har alltid representert sterke bånd, vennskap, kjærlighet og hjerte til menneske.

3 års bryllupsdag: Lær

3 års bryllupsdag er en stor dag. Dere har vært gjennom mye på dette tidspunktet, samt skapt et solid og langvarig bånd. Dette er ene og alene grunnen til at lær er tre års bryllups-gaven, et stoff som er robust, rikt, slitesterkt og beskyttende.

Krystall og glass representerer også denne bryllupsdagen, det er skjørt og krever omsorg for å opprettholdes, i likhet med kjærlighet. Det tredje året er kategorisert etter fargen hvit, som er den naturlige fargen til jorden, krystaller, perler og en rekke blomster.

4 års bryllupsdag: Blomster og frukt

Etter fire år med partneren din har forholdet modnet og blomstret, akkurat som blomster og frukt. Dere har grodd sammen som par og kjærligheten har spiret. En mer moderne gave som du kan gi i dag er husredskaper som gjør hverdagen litt enklere. Da forenkler du hverdagen hjemme og sørger for at du kan bruke mer tid med din kjære.

Denne milepælen feires med fargen blå og grønn, samt en blå topas farge på edelstenen. Topas edelstenen har alltid vært et symbol på følsomhet, dype følelser, medfølelse og kommunikasjon. Hvis du har gjort deg noen tanker om hva et sunt forhold bør innholde er stikkordene over noe som kanskje høres kjent ut.

5 års bryllupsdag: Tre

Gratulerer med å komme halvveis inn i tiåret. Under dette bryllupsåret er det vanlig å gi tre i gave. Dette representerer varighet og styrke, samt solide røtter som har grodd i forholdet. Milepælen feires også med sølvtøy som er den moderne 5 års gaven. Det høres kanskje utdatert ut, men det er en søt baktanke bak det. Opp gjennom forholdet har dere garantert brukt sølvtøy under ulike måltid.

Safir er den tradisjonelle edelstenen, med farger av rosa og blått. Dette representerer gode holdninger og trofasthet, noe vi verdsetter høyt. Blomsten du skal gå for i dag er “Tusenfryd”.

6 års bryllupsdag: Jern eller godteri

Nå har dere kommet til år seks i forholdet og nyter forhåpentlig vis hvert minutt av det. Denne bryllupsdagen skal være søt for en rekke grunner. Den tradisjonelle gaven er jern eller godteri, en søt påminnelse på hvordan det var da dere først møttes og viktigheten av å føre det videre i forholdet. Jern står for styrke og symboliserer det solide forholdet dere har skapt.

Den moderne gaven under denne bryllupsdagen er tre, som representerer at forholdet har modnet og grodd. Hvis vi ser på farger er det hvit, lilla og turkis som er aktuelt her. Calla liljer er blomsten og majestetisk ametyst er edelstenen. Den sies å beskytte mot negativitet og urenhet.

7 års bryllupsdag: Kobber og ull

Når du har kommet til det syvende året i forholdet, har du lært deg å ta en dag om gangen. Den tradisjonelle gaven som gis under denne milepælen er endten ull eller kobber. Kombinasjonen av disse elementene kan virke veldig ulike, men de har en ting til felles – varme. Kobber er varmeledene og ull er en varmeisolator, noe vi kan relatere til et sunt og langvarig forhold.

Av alle ting, er den moderne gaven under syvende bryllupsdag et skrivebordsett. Å gi dette under en stor dag som denne kan virke rart. Hvorfor velge funksjonalitet over romantikk? Ved å gi et skrivebordsett støtter du din kjære med å oppnå ambisjonene sine innen jobb eller business. Fargen som preger denne dagen er organisk gul, onyx edelsten og blomsten arisaema triphyllum.

8 års bryllupsdag: Bronse

Nå har dere hatt åtte sterke år sammen. Den tradisjonelle bryllupsgaven i dag er bronse, et bibelsk symbol på styke. Bronse er et legeringselement og representerer blandingen av to uatskillige liv. Den moderne gaven blir sett på som litt mykere og mer kjærlig. Mange gir fint sengetøy eller blonder, noe som viser til kjærligheten som har blitt raffinert over mange år. Farkekoden til åttende bryllupsdag er bronse temaet og edelstedene er turmalin.

9 års bryllupsdag: Keramikk

Kun et år unna tiårs merket! Den tradisjonelle niårs bryllupsgaven er keramikk. Akkuratt som forholdet ditt har keramikk blitt støpt med måte og tilstedeværelse. Den moderne gaven er derimot skinn, et slitesterkt, robust og holdbart materiale. I likehet med keramikk kan det være ganske fleksibelt, samt blir bedre med årene.

Bryllupsdagfargen er terrakotta, samme farge som du finner på keramikk. Blomsten du skal gå for i dag er Valmuer, disse kommer i farger som rød, gul, oransj, lilla og hvit. Den symboliserer drømmer og fantasi, to viktige komponenter for å beholde gnisten i forholdet. Gjerne kombiner en keramikkvase med en bugett av Valmuer. Edelstenen under niende bryllupsdag er lasurstein.

10 års bryllupsdag: Aluminium eller tinn

Dere har nå nådd den utrolige milepælen på ti år. Under denne minneverdige dagen er den tradisjonelle gaven aluminium eller tinn, som symboliserer styrken i forholdet deres. Den moderne ti års bryllupsgaven er diamanter, noe damene elsker. Den skal gjenspeile ekteskapets holdbarhet og ikke minst kjærlighet. Hvis du og din forloved har planlagt å oppgradere forlovelsesringen, er dette den perfekte dagen å gjøre det på.

Fargen i dag er blå og et sølvinspirert tema. Påskeliljen er blomsten, et symbol på lykke og den tradisjonelle tiårsblomsten!

11 års bryllupsdag: Stål

Etter elleve år sammen har man godt gjennom både tykt og tynt, vanskelige og fantastiske tider. Styrken til forholdet kan sammenlignes med stål, det sterkeste metallet som finnes. Den tradisjonelle gaven kommer derfor som regel i står, den moderne gaven kommer derimot i smykker. Turkise farger er storfavoritten under denne dagen, som har stor sammenheng med bryllupsdagens edelsten – Turkis.

Edelstenen “Turkis” er sett på som en av de eldste edelstenene og ble ansett som hellig av sjamaner og konger før i tiden. Steinen skulle beskytte og helbrede sår og egenskaper hos mennesker. Den skulle til og med øke kjærlighet i forhold og romantikk. Morgenfruer er blomsten du skal gå for i dag, den bør plukkes dagen før eller sammen dag pga. kort levetid. Blomsten symboliserer viktigheten av å nyte hvert øyeblikk med din kjære, det kan ta slutt før man aner.

12 års bryllupsdag: Lin og silke

12 år inn i ekteskapet har gått fortere enn du trodde. I dag kan du piffe opp huset med lukseriøse gjenstander og pynt, som lin og silke. Den moderne bryllupsgaven er perler kombinert med toner av østerhvitt. Peonblomsten er hva du skal gå for i dag, den skuffer aldri. Edelstenen er Jade, en relativt rimelig stein, men samtidig et vakkert smykke.

13 års bryllupsdag: Blonder

13 år med ekteskapet kan kun beskrives med et ord… fantastisk! I dag handler det om livets finesse og den tradisjonelle bryllupsgaven er delikate blomster. Blomstene skal være like delikate som balansen i forholdet ditt. Hvis du planlegger en gave i dag er det pelsverk og tekstiler du skal gå for. 13 års bryllupsdag er representert med eksotiske stokkroser og farger av hvitt.

Citrin er dagens edelsten. Steinen er unik på en rekke måter, fordi den sympolisere en levende solstråle, samt skaper oppmuntring til å nyte livet hver eneste dag. Frigjøring og lykke er andre nøkkelpunkter ved denne edelstenen.

14 års bryllupsdag: Elfenben

14 år sammen og dere kunne ikke vært et sterke par. Elfenben var den opprinnelige måten å minne denne dagen på, men har over tid blitt endret til generelle dyregjenstander. Grunnen er den kontroversielle praksisen til elfenbeninnkjøp. For å forbygge dyremishandling anbefaler vi at du kjøper spesifiserte dyregjenstander fra aktører som kjemper mot dette. Du kan også gå for noe alternativt: som hesteridning, gi en hund eller katt i gave eller donere til dyrebeskyttelsen.

Den moderne gaven under 14ende bryllupsdag er valgfritt gull-smykke, og fargen er gul elfenben. Blomster i dag er fine georginer, pass på å vann godt da de tørker ut fort. Hvis du liker å følge edelstentradisjonen går du for opal i dag. Steinen er kjent for fargestrålene og melkeaktige trekk som symboliserer lidenskap, kjærlighet og brennende hjerter.

15 års bryllupsdag: Krystall

Det er på tide å heve et glass for 15 år med ekteskap, bokstavelig talt. Den tradisjonelle gaven er krystall, som symboliserer gnisten og klarheten i ekteskapet ditt. Krystall skal glitre opp forholdet og fremheve de fantastiske sidene ved ekteskapet. Den tradisjonelle og moderne gaven er en klokke, som representerer tiden dere har hatt sammen de siste 15 årene. Klokker symboliserer også fortid, nåtid og fremtid i ekteskapet.

Rubin er edelstenen under 15 års bryllupsdag, en litt mykere stein sammenlignet med diamant. Blomster i dag er løvverk og fargen er rød, noe som passer perfekt siden det anses som 15 års jubileumsfargen.

16 års bryllupsdag: Voks

16 års bryllupsdag er sett på som en søt dag. Den tradisjonelle gaven er voks, med en tøff og hard konsistens, men lett og formbar hvis man behandler den riktig. Dette høres ganske kjent ut hvis du relaterer det til forholdet? Vi feirer så anledningen med sølv, om det er bestikk eller smykke kan du velge selv. Dagens edelsten er peridot og blomsten kalles limonium/statice. Farger av sølv og smaragdgrønt er fine farger å ta i bruk.

17 års bryllupsdag: Møbler

Etter 17 år med ekteskap er hjemmet deres en av de “hellige” stedene i livet deres. Tradisjonelle og moderne gaver kommer som regel i møbler på denne dagen. Her kan du være kreativ – f.eks: lag en hyggelig uteplass utenfor huset. Hold deg til solskinnsfarger og nellik blomster. Karneol er edelstenen, med fine og sommerlige trekk.

Trenger du inspirasjon og litt hjelp til neste bryllupsdag? Besøk Bryllupshjelperen.

18 års bryllupsdag: Porselen

Nok en pilepæle. 18 års bryllupsdag er porselensjubileet både tradisjonelt og moderne. Porselen blir lagd ved at leire blir varmet opp under ekstremt høy temperatur. Dette representerer en ydmyk begynnelse på forholdet som går gjennom ild, for å skape noe fantastisk. Kanskje gaven i dag skal være en keramikktime? Fargen under 18 års bryllupsdag er blå og edelstenen er kattøye. Det er ulike meninger om hvilken blomst som representeres i dag, så vi har ikke noe klart svar på det.

19 års bryllupsdag: Bronse

Et år unna 20 års bryllupsdag, nå er det bare å feire! Du kan se på 19ende bryllupsdag som bronsealderen, her krever den moderne og tradisjonelle gaven bronse. Fargen er i dag såklart bronse, samme gjelder for blomstene. Høstlige farger på blomstene holder også i dag. Edelstenen er akvamarin som tilfører litt ekstra glans til denne fantastiske dagen.

20 års bryllupsdag: Kina

20 år i forholdet fortjener en stor feiring. Dagen representerer kanskje noe du stusser på, nemlig Kina. Dette skal symbolisere den merkverdige naturen og skjønnheten i forholdet deres. I dag får du en god unnskyldning til å oppgradere kjøkkenutstyret i huset, samt ta en tur til Kina og besøke den kinesiske mur.

Grunnstoffet platina representerer forholdet i dag, for sin styrke og formbarhet. Fargen i dag er grønn og er assosiert med den store milepælen. Smaragd er edelstenen og blomsten er dagliljer, med lekre og sterke farger.

25 års bryllupsdag: Sølv

Halvveis til 50! 25 års bryllupsdag går for navnet “sølvjubileet” for en enkel grunn – i dag innholder både den tradisjonelle og den moderne gaven sølv. Sølv representerer glansen i ekteskapet deres og skal virkelig vises frem i dag. Et kvart århundre med din livs kjærlighet krever definitivt et metall som er like verdifullt som sølv. Gaver i sølv finner vi tilbake i middelalderen da mannen ga kona si et krans av sølv. Denne skulle hun ha i håret som pen pynt.

Blomsten under 25 års bryllupsdag er Iris og fargen er som du sikkert har skjønt… sølv. Edelstenen i dag er sølv, men som du kanskje vet er ikke dette en edelsten teknisk sett. Vi assosierer likevell sølv som 25 års edelstenen.

30 års bryllupsdag: Perle

30 år med din livs kjærlighet og forholdet fortsetter å blomstre. Perler representerer i dag den tradisjonelle gaven og symboliserer ærlighet og uskyld. Perfekte runde perler er skjeldne å finne, akkurat som din partner. Som du sikkert vet stammer perler fra østers, hvorfor ikke bestille en tur til et eksotisk land, samt en dykke- og snorkleekspedisjon? Den moderne gaven i dag er som under 10 års bryllupsdag – diamanter.

I dag går perlen under katogorien “edelsten” og symboliserer visdom og guddommelighet i ekteskapet. Etter 30 år sammen har dere bygget opp en innsikt til hverandre som ingen andre kan gjenspeile. Gylne perler sies å bringe velstand og hell, mens hvite perler kobles til fruktbarhet. Liljer er blomsten under 30 års bryllupsdag, helt ren og uskyldig.

35 års bryllupsdag: Koraller

Koraller går som den tradisjonelle gaven og den fortrukne fargen under 35 års bryllupsdag. Dette representerer balansen mellom vennskap og kjærlighet. I år er det desverre ingen spesefikk blomst, det ser med andre ord ut som at enhver korallfarget blomst funker. Edelstenen i dag er “jade”, en smaragd som symboliserer medfølelse, tålmodighet og udødelig kjærlighet.

Relatert: 60 tanker som du kanskje har tenkt på før

40 års bryllupsdag: Rubin

På god vei til et halvt århundre sammen. 40 gode år sammen skal feires og dagen skiller seg såklart ut fra alle andre bryllupsdager. Rubin er hovedtemaet i dag for en rekke grunner, alt fra de moderne og tradisjonelle gavene, til fargen og edelstenen omhandler denne edelstenen. Rubiner symboliserer visdom, beskyttelse og makt. Nasturtium er dagens blomst og er det eneste vi ikke kan relativere til rubin under 40 års bryllupsdag. Rubinens brennende farge og utseende er forbundet med kjærlighetens evige flamme og lidenskap i ekteskapet. Vi kunne kort sagt ikke funnet en bedre representasjon av to tiår.

45 års bryllupsdag: Safir

45 og aldrende sammen som deilig vin. Fargen blå er i hovedfokus under 45 års bryllupsdag. Det ser vi blant annet hvis vi tar en titt på edelstenen safir, som er representanten i dag. Safir symboliserer trofasthet, visdom og oppriktighet. Komponenter som skaper en sunt og kvalitetsrikt forhold.

Dagen i dag byr ikke på en spesifisert blomst, men vi anbefaler at du går for en med fargen blå. For eksempel: riddersporeslekten, svibel eller hortensia.

50 års bryllupsdag: Gull

Gratulerer! Dere har endelig nådd det gyldne året, noe som ikke er lett. Dere har vært gjennom både gode og dårlig perioder, kjempet dere gjennom det og skapt et ekteskap veldig få klarer å oppnå. Gull representerer både de moderne og tradisjonelle gavene, fargen og ikke minst edelstenen i dag. 50 års bryllupsdag har tatt mye inspirasjon fra middelalderen, da konene ble forgudet med kranser og gaver i gull, nettopp for å feire denne milepælen. Fioler er dagens blomst og symboliserer beskjedenhet og tro. Sørg for at gaven du gir i dag gjenspeiler de siste 50 årene, de har god som gull.

55 års bryllupsdag: Smaragd

I dag feires dagen med tradisjonelle og moderne gaver, med smaragd i kikkereten. Den smaragdgrønne fargen er dagens tema og inspirasjonen er tatt fra gudinnen Venus. Dagen skal fremme kjærlighet, inspirasjon for håp og fruktbarhet. Det er et betydningsfullt år, gjør det beste ut av det!

60 års bryllupsdag: Diamant

60 år med lykke, det er noe å feire. Seks tiar sammen betyr i korte ord at dere er uatskillige, og styrken deres sammen er utrolig. Styrken til en diamant kan sammenlignes med stryken i ekteskapet deres, derfor er det nettopp dette som er temaet i dag. Diamant er den tradisjonelle og moderne gaven, samt fargetemaet som er diamanthvitt.

Det krever ekstreme krefter for å skape en diamant, og et ekteskap som dere har opparbeidet fortjener det beste av beste. Diamanter varer evig, hvorfor ikke gi dette i gave for å stifte at forholdet gjør det samme? Før du går for en ring, tenk at arven din vil ta over dette. For eksempel til et bryllup eller en annen spesiell dag.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭