Norgee

Den ultimate kaffe guiden: Alle typer og varianter

alle typer kaffe og varianter

I denne kaffeguiden presenterer vi alle typer kaffe, alt fra en god latte til Wayne`s Coffee, Red Eye. Alle dine spørsmål i forhold til kaffe vil bli besvart her.

Vi har alle stått på vårt favoritt kaffebrenneri, usikker på hvilke kaffe vi skal velge, om det er en klassisk is-kaffe eller en cold brew. Gode nyheter, vi gir deg all den informasjonen du trenger; forskjellen mellom Robusta kaffe og Arabica, til hvordan du kan brygge din neste morgenkaffe. 

Ulike typer kaffe bønner

I norske butikker vil du ofte finne to typer kaffebønner, Robusta og Arabica. Du tenker kanskje på hva forskjellen mellom disse er? Ja, definitivt! La oss se på forskjellene.

Robusta

Mens Arabica er den mest populære kaffesorten er Robusta billigere og ikke minst sterkere. På grunn av sin bitre smak ser du at Robusta ofte blir brukt til raske kaffe mixer og kopper med espresso. Hvis du føler deg litt uggen på en mandags morgen, ta deg en kopp kaffe med Robusta bønner. Koffein nivået i disse bønnene vil gi deg en ekstra gnist.

Arabica

Den mest populære kaffetypen er Arabica, uten tvil. Hvis du spør en rekke kaffeentusiaster vil du alltid få mange som foretrekker Arabica, basert på smaken. Som regel brukt til svart kaffe med hint av en søt og kompleks smak. Folk flest ønsker et relativt høyt koffein nivå i sin kaffe. Selv om Arabica ikke byr på like mye av dette sammenlignet med Robusta er dette en sikker vinner.

robusta og arabica kaffebønner

Alle kaffetyper

Americano, latte, lungo.. det er rart hvor mye du kan gjøre med et par kaffebønner. Uavhengig om du føler deg ny til kaffe eller kategoriserer deg som en ekspert, er det mange typer kaffe du kan utforske.

Svart kaffe

Svart kaffe tilberedt på en enkel og grei måte, malte bønner blandet ut i varmt vann. Servert varmt såklart kan du kalle denne koppen “cafe noir” hvis du ønsker å være litt mer fancy. Denne kaffen serveres ikke med sukker og melk (etter boka), derfor er kvaliteten av kaffen utrolig viktig. 

Kaffe latte

I kategorien “populære kaffesorter” finner du kaffe latte. Tilberedt med en shot av espresso, servert med dampet melk og et lite lag av skum. Her kan du få helt basis latte eller legge til smaker som gresskar krydder og vanilje. 

Americano

Med en lik smak som svart kaffe kommer americano med et godt hint av espresso. For deg som vil lage en god americano hjemme: hell espressoen i koppen først, deretter varmt vann.

Cappuccino

Cappuccino er lagd av latte, bare med mer dampet melk og skum. Denne kaffen serveres ofte med kanel eller kakaopulver på toppen. I noen tilfeller finner du varianter som bruker krem istedenfor melk, med ulike smakstilsetninger. 

Cortado

Akkurat som yin og yang, en cortado er en perfekt balanse av dampet melk og espresso. Melken brukes for å roe ned surheten til espressoen. 

Galao 

En kaffe basert fra Portugal, med en sterk kaffesmak som kan relateres til cappuccino og kaffe latte. Den eneste forskjellen er høyere innhold av dampet melk, som gir den en lettere smak sammenlignet med de to andre.

Doppio

Enkelt og greit en kombinasjon av et dobbelt skudd med espresso, som gir deg en ekstra piff på morgenkvisten (eller på dagen om du skulle ønske).

Red Eye

Oppkalt etter den røde midnattssolen, med en fyldig og sterk smak kan denne kaffen kurere enhver morgen. En full kopp med kaffe, kombinert med et espresso skudd (shot) mixet sammen. Denne kaffen får deg hvertfall i gang.

Lungo

En lungo er en kaffe med sterke hint av espresso. Denne inneholder som regel mye koffein, noe som gjør denne til et populær kopp på morgenen. 

Mocca kaffe

For alle dere som elsker sjokolade er dette en sikker vinner, om du har smakt den eller ikke. Mocca kaffe er en kombinasjon av sjokolade og espresso, servert med varm dampet melk og skum.

Ristretto

Ristretto er et espresso skudd, kort og godt. Denne er tilberedt med mindre varmt vann som sørger for en søt smak sammenlignet med den bitre smaken som kommer fra tradisjonelle skudd med doppio eller espresso.

Macchiato

Macchiatoen er en espresso inspirert kaffe med et lite lag med dampet melk på toppen. Dette kan du kalle mellomstasjonen fra doppio til cappuccino. 

Affogato

Affogatoen er alltid en unnskylding for å ta seg en kule med iskrem. Denne serveres en kule iskrem og et skudd med espresso (to om du skulle ønske). Hvis du ikke liker iskrem funker et stykke sjokoladekake.

Irish coffee

Svart kaffe, sukker og whiskey… da har du Irish coffee. Tilberedt med pisket krem, en fyldig og god kaffe som du både kan lage hjemme eller bestille på de fleste utesteder.

Cafe Au Lait

Hvis du er glad i kaffe med mye smak er Cafe Au Lait perfekt for deg. Legg til litt varm melk til kaffen og du er “good to go”.

kaffebønner med brun bakgrunn

Typer Iskaffe

Hva er bedre enn en kald iskaffe i sommertider? Eller kanskje liker du dette til enhver sesong (det gjør vi!). Her har du noe av det beste utvalget når vi snakker god Iskaffe.

Iskaffe

En kaffe servert med isbiter, som regel tilberedt med litt krem, melk eller søtning. Iskaffe er som regel så simpelt som det.

Iskaffe med espresso 

Veldig lik som iskaffe blir iskaffe med espresso servert med litt melk, krem eller søtning. Du kan også lage andre varianter av iskaffe, ved å gjøre samme prosessen med macchiatos, americanos, kaffe mocca og kaffe latte. 

Relatert: Hvordan steke en perfekt biff: Steg for steg

Frappuccino

Frappuccino ble først populær etter at Starbucks begynte å selge det på sine restauranter. Knuste isbiter og kaffe, toppet med syrup og krem. Frappene serveres både med og uten kaffe (om det vekker interesse). 

Cold Brew

Cold brew blir lagd på følgende måte: la kaffebønner trekke i 6-36 timer, mengde kan du bestemme selv. Hvor lenge du lar kaffebøndene trekke avhenger av hvor sterk du ønsker din Cold Brew. Så fort bønnene er ferdig å trekke, kombiner det med krem eller kald melk. 

Nitro

En Cold Brew kombinert med nitrogenbobler vil gi deg en kald byggkaffe. Konsistensen vil være skummende. 

Mazagran

Denne kaffen er ganske lik som iskaffe og te. Mazagran serveres som regel med en av følgende ingredienser: lemonade, espresso, sukker og i noen tilfeller… litt rom. 

Relatert: Kitchn – alt du trenger å vite om denne butikkjeden

iskaffe som blir serveres på restaurant

Kaffemaskin typer 

Nå som du forhåpentligvis er en mester på alle kaffetyper, la oss se på hvordan vi faktisk lager kaffen. Fra Mokas til Fransk presser, det er utallige måter du kan tilberede din neste kopp med kaffe.

Relatert: 15 kjente kaffetyper og deres kjennetegn

Fransk Presser (French Press)

Denne manuelle kaffemaskinen er utrolig enkel å bruke. Legg til kaffebønner i din Franske Presser, hell varmt vann over, la kaffen godgjøre seg i et par minutter og press deretter stempelet ned. Nå kan du helle “nypresset” kaffe i koppen. Fransk Presser kan brukes til alle typer bønner, men flertallet bruker den kun til mørkere/rikere utvalg. Nå kan du lage morgenkaffen med stil!

Single Serve kaffemaskin

Kjøp av kaffemaskinen Single Serve har økt mye de siste årene. Den måler hvor mye kaffe du ønsker, kaffen helles deretter gjennom et filter (gjenbruk), hell vann oppi og vips, du er ferdig. Single Serve kaffemaskiner er perfekt for deg som bor alene eller i hjem der kun en person drikker kaffe. Denne er rimelig og gir deg mye kvalitet for pengene.

Drip kaffemaskin

Dette er en klassiker for alle som elsker kaffe. Når du ønsker å lage en kopp: tilsett kaffe i filteret, hell oppi vann og trykk på “start”, la Drip gjøre resten av jobben. Du kan nå nyte lyden av kaffemaskinen.

Aeropress

For deg som er glad i manuelle kaffemaskiner, her har vi en god en. Aeropress er i likhet med Fransk Presser et godt alternativ som gir deg mulighet til å lage følgene: kaffe latte, espresso, cold brew eller en klassisk svart kaffe.

Cold Brew

De som elsker cold brew burde vurdere å investere litt penger i en cold brew kaffemaskin. Når du bruker denne kaffemaskinen: legg oppi kaffebønnene, brygg og server i god stil. Du kan la kaffen ligge i 36 timer. Hvis du er på utkikk etter en multifunksjonell kaffemaskin, kan du tilberede cold brew i en AeroPress f.eks.

Pour Over (Hell Over)

Denne kaffemaskinen funker identisk med navnet: hell varmt vann over bønnene. Pour Over har fått en 5-stjerners omtale på Amazon, hvis du leter etter en kaffemaskin i denne katogorien anbefaler vi Chemex. Du kan gjennom denne kaffemaskinen bestemme styrken på kaffen selv, samt at maskinen er lett å rengjøre. Til Pour Over kaffemaskiner trenger du et spesielt filter som kan koste litt mer. De fleste filtrene du kjøper for denne maskinen kan brukes flere ganger.

Percolator kaffemaskin

Hvis du ønsker en litt 1880 retro følelse når du lager kaffen, en Percolator treffer midt i blinken. Enkelt forklart, maskinen sender kokende vann opp til kaffe kammeret, for å tilberede kaffebønnene. Denne prosessen repeteres til kaffen er klar. Medium størrelse på kaffebønnene er det beste her og kan tilberedes på enhver overflate.  

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭