Norgee

Enkel og sunn middag for barn: 9 måneder og oppover

middag for barn

Å lage sunn og enkel hjemmelaget mat til barnet ditt er enklere (og rimeligere) enn du tror. Ofte er det kreativiteten hos oss voksne det står på! Om du har lyst til å lage maten til barnet ditt, i stedet for å bruke unødvendig mye penger på glassmat på butikken, er denne artikkelen perfekt for deg.

Her vil du finne enkle oppskrifter på sunn og god middagsmat for barn fra 9 måneder og oppover. Oppskriftene kan selvsagt spises av alle aldre over 9 måneder, men da kreves det nødvendigvis ikke like fin konsistens av maten.

Hvorfor hjemmelaget middag for barn?

Du trenger ikke å være en mesterkokk for å lage din egen barnemat

Men hvorfor trenger du egentlig å lage egen barnemat, når du finner alt du trenger ferdig på butikken? Vi kan alle være enige at det er veldig praktisk å bare kjøpe all mat til barnet ferdig innpakket eller i glass på butikken. Man slipper å tenke selv, og gjør kun det som står på bruksanvisningen.

Men det har seg sånn at selv om det er praktisk, så mister flesteparten av de kommersielle barneproduktene vitaminene og næringsstoffene under bearbeiding. Du har selvsagt unntak, og unntakene finner du oftest i kjølediskene med kort holdbarhetsdato. For hvorfor kan middagsglassene stå i romtemperatur i butikken uten å bli dårlig over en lang tidsperiode? 

Ved å lage maten du gir til barnet ditt selv, kan du sikre deg at barnet ditt får i seg de næringsstoffene og vitaminene som trengs for en sunn vekst, samt å utvide smakssansene. Oppskriftene i denne artikkelen er fulle av gode næringsstoffer, enkle og ikke tidskrevende og rimeligere enn å kjøpe ferdig i butikken.

Hvordan og hvor lenge kan barnematen oppbevares?

Enkelte matvarer har mer detaljerte oppbevaringsretningslinjer, men på det mer generelle basis an du følge retningslinjene under.

oppbevaring av barnemat

Oppbevaring av barnemat kan gjøres på mange smarte løsninger, alt kommer an på bruksområder. Det som skal inntas i hjemmet, trenger oftest ikke lagres i annet en zip-poser eller glass, så du enkelt kan varme det opp i vannbad eller helle det i en liten kjele.

Å lagre maten i isboksformer er en super måte for å minske matsvinn. Da «popper» du ut antallet du tror barnet vil spise på morgenen eller kvelden i forveien, også er det ferdig tint når barnet skal innta maten. Gjenbruks klemmeposer har vært den beste investeringen i hjemmet her. De har blitt brukt til alt fra pureer, smoothies, middagsmat – ja, alt man kan tenke seg.

Du fyller de opp med ønsket innhold, og legger enten i frysen eller kjøleskapet. Klemmeposer gjør det enkelt for barnet å spise selv. For de varme dagene, kan det være greit å ha fryst ned noen smoothies-is eller pureer i gjenbrukbare is former. Det finnes utallige med smarte løsninger på markedet for oppbevaring. Du trenger ikke kjøpe alt, finn ut hvilke bruksområder som passer din familie best.

Mat for barn over 9 måneder

mat for barn over 9 måneder

Mot slutten av barnets første år opplever mange at barn som har spist alt plutselig ikke er like medgjørlig – barnet vil ikke ha det du tilbyr, vil ikke spise, vil ikke bli matet – her er det mange scenarioer. Prøv å spis måltidene sammen, ofte kan det hjelpe å se at andre rundt bordet spiser også.

La barnet sitte i egen stol, og prøve seg frem selv med gaffel og skje. Fingermat med grønnsaker, kjøtt og frukt (se oppskrift under) kan være supert å servere til lunsj og middag rundt denne alderen. Da blir det enkelt for barnet å spise selv. Rødt kjøtt og fet fisk (som laks, sardiner og tunfisk) er også en matvare som er bra for små barn, ettersom det inneholder mye jern og viktige fettsyrer.

Laks- og brokkolipasta 

Dette er en god og enkel rett som er her for å friste «kresne» små mager. Denne retten har mange spennende farger, som barn tiltrekkes av og finner interessant.

  • 5 porsjoner
  • 250 gram pasta
  • ½ gul løk, finhakket
  • 1 hvitløksfedd, presset eller finhakket
  • Litt smør eller olje
  • ½ brokkoli, i små buketter
  • 150 gram laks, kokt eller ovnsbakt
  • 1 ½ dl matfløte
  • 1 dl pastavann
  • Litt revet parmesanost

Fremgangsmåte:
Kok eller ovnsbak laksen etter anvisning på pakken. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Fres løk og hvitløk i smør eller olje i en stekepanne (3-4 minutter). Kok brokkolien i en kjele med litt smør eller olje, til den er myk (5-6 minutter). Sil pastaen, men la litt vann være igjen. Hell resten av pastavannet og pastaen i pannen med hvitløk og løk. Tilsett matfløte, brokkoli og laks i pannen. Rør rundt, og tilsett litt parmesanost.
Serveres varm.

Kylling- og epleboller

Dette er en favoritt hjemme hos oss! Kyllingboller med revet eple får en frisk smak som små barn liker. Disse kan både spises varme og kalde. 

  • 20 boller
  • 2 ts olivenolje
  • 1 stykk gul løk, finhakket
  • 1 stort eple, skrelt og revet
  • 2 store kyllingfileter, skjært i biter
  • ½ ss timian, hakket
  • 1 kylling buljong, terning
  • ½ brødskive, revet 
  • Mel til panering

Fremgangsmåte:
Varm opp olje i en stekepanne og fres halvparten av løken til den får en gyllen farge (3 minutter). Klem ut safta av det revne eplet. Bland saften sammen med kylling, frest og rå løk, timian, buljongterning og brødsmuler i en foodprosessor og kjør i noen sekunder. Smak til med litt salt og pepper (fra ett år). Form 20 små boller med hendene. Rull bollene i mel og stek i olje, til de får en gyllenbrun farge og er gjennomstekte (5 minutter).

Grønnsaker i ostesaus

6 porsjoner:

  • ½ blomkål, små buketter
  • 1 gulrot, skrelt og skjært i små skiver
  • 50 gram fryste erter
  • ½  squash, skjært i skiver

Ostesaus:

  • 25 gram margarin
  • 2 ss mel
  • 1 ½ dl melk
  • 50 gram revet ost 

Fremgangsmåte:
Kok gulrot og blomkål til de er myke (omtrent 6 minutter). Tilsett erter og squash og kok i ytterligere 4 minutter. Sil grønnsakene, men la litt grønnsaksvann være igjen. Kjør grønnsakene og grønnsaksvannet i en foodprosessor i noen sekunder. Bland inn ostesaus. Voila!

Relatert: Barnemat som er enkelt å lage, energirikt og sunt

Barnemat på 1-2-3

Der har du det! Dette er en start og forhåpentligvis en motivasjon for hvorfor du skal lage maten du serverer fra nå av. Alt du trenger er sunne råvarer, noe basismatvarer, enkelt matlagingsutstyr og en blender eller stavmikser. Tenk på alle de gode næringsstoffene barnet ditt får i seg nå!

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭