Norgee

Barnemat som er enkelt å lage, energirikt og sunt

Innhold

barnemat

Har du en liten hjemme som har begynt å vise interesse for fast føde? Eller våkner barnet oftere om natten og ønsker mat? Da passer denne artikkelen perfekt for deg. Å lage sunn og hjemmelaget barnemat helt fra de første smaksprøvene er enklere (og rimeligere) enn du tror.

Allerede fra den første tiden barnet blir introdusert for fast føde starter han/hun å utvikle smakssansene sine. Det er en god grunn til å introdusere mange matvarer og smaker for barnet ditt så tidlig som mulig. Denne artikkelen vil ta for seg ulike forberedelser for deg som forelder, OBS-matvarer og oppskrifter på smaksprøver til den lille.

Aldersbestemte matvarer

Opptil 6 måneder: De første 4-6 månedene av livet til babyen din, er morsmelk eller morsmelkerstatning det eneste som trengs. Barnet får i seg all nødvendig næring og mange gode antistoffer gjennom dette. Noen barn er klare for å smake på fast føde allerede fra 4 måneder, men da er dette i tillegg til all amming/flasker, ikke en erstatning for noe måltid.

Fra 6-12 måneder: Gluten (hvete, rug og korn), sitrusfrukter, egg.

Fra 12-24 måneder: tilsatt salt (i begrensede mengder), sukker (i begrensede mengder), kumelk, honning, brie/gorgonzola, hele eller grovhakkede nøtter og frø, spinat.

Matvarer du må være obs på

Det finnes ulike matprodukter man må være forsiktig med å gi små barn, produkter som oftere forsaker allergier. Det finnes ikke noe bevis på at friske barn skal være mindre anlagt for å utvikle matallergier fordi de har blitt fullammet frem til 6 måneders alder, eller for at man som foreldre venter med å introdusere matvarer som kan være allergifremkallende.

Om man som forelder serverer baby i alderen seks til ni måneder variert kosthold og også inkluderer matvarer som gir vanlige allergier, for eksempel fisk eller egg, gir du barnet ditt mulighet til å utvikle gode smakssanser. Å introdusere er
variert utvalg av matvarer, fremprovoserer på ingen måte allergier hos den lille.

Dersom det finnes allergier i familie eller om barnet ditt har eksem, bør du være mer forsiktig med å introdusere flere nye matvarer av gangen. Da kan det være lurt å introdusere en og en, for å prøve å finne ut hva som kan være årsaken til ditt barns allergiske reaksjon. For barn med mye eksem, kan en allergitest før han/hun starter med fast føde være lurt. Dette fordi studier viser at barn under 6 måneder med mye eksem, er mer utsatt for å utvikle matallergier.


Matvarer du må være obs på:

  • Kumelk og andre melkeprodukter
  • Nøtter og frø
  • Egg
  • Hveteprodukter
  • Fisk og skalldyr
  • Sjokolade
  • Honning

Livets første møte med fast føde

Selv om morsmelk eller morsmelkerstatning er det eneste den lille trenger de frøste 6 månedene, kan barnet ditt vise interesse for fast føde før seks måneder har gått. Under kan du lese ulike tegn som kan tyde på at barnet ditt kan være klar for livets første smaksprøver. Husk på at smaksprøver ikke er en erstatning på amming/flaske, kun en substitutt.

tegn på matlyst

I oppstartsfasen er det lurt å gi barnet svært tynne, nesten rennende puréer av eple, gulrot, avokado, søtpotet eller potet. Du kan også blande frukt og grønnsaker sammen med ris. De første ukene vil ikke barnet ditt spise mye av smaksprøvene, noen skjeer kan være nok. Hold deg til en smaksprøve om dagen, og legg til rette for en fin stund sammen med barnet ditt uten stress og tidspress. Det kan også være lurt å amme eller gi morsmelkerstatning før smaksprøve, så ikke barnet er sultent.

Relatert: 20 kule spørsmål til barn som får dem til å reflektere

Tips når man skal begynne med smaksprøver:

  1. I startfasen kan du blande inn litt morsmelk eller morsmelkerstatning i smaksprøven, både for å få en mer flytende konsistens og for at det er noe kjent med smaken.
  2. La barnet sitte på fanget ditt eller i en spisestol/barnestol.
  3. Velg et tidspunkt på dagen der barnet ditt ikke er altfor sulten, og start gjerne med å gi melk før smaksprøve. Det kan gjøre han/hun mer mottakelig for noe nytt som kommer etter.
  4. Start med en smaksprøve per dag, 1-2 skjeer til å starte med.
  5. Frys ned smaksprøver i isbitformer. Ta opp en isbit hver dag for ny smaksprøve. Dette er veldig tidsbesparende.

De aller første smaksprøvene – oppskrifter til barnemat

Eple puré

  • 5 porsjoner
  • Velg en søt eplesort. Skrell og del 2 epler i terninger. Husk å ta ut kjernen fra eplet.
  • Legg eplebitene i en kjele, tilsett 4-5 spiseskjeer vann. La det koke til bitene er myke under lokk (omtrent 7-8 minutter).
  • Bruk en stavmikser eller blender til å mikse sammen til en flytende puré.
  • Avkjøl og ell over i isbitformer eller ha stående i kjøleskapet.

Eple og kanel

  • 5 porsjoner
  • Skrell og del 2 epler i terninger. Legg eplebitene i en kjele med en kanelstang. Tilsett 4-5 spiseskjeer vann. La det koke under lokk på svak varme, frem til bitene er myke (omtrent 7-8 minutter).
  • Ta kanelstangen ut fra kjelen før du mikser det sammen med en stavmikser eller blender. Avkjøl og hell over i isbitformer eller ha stående i kjøleskapet.

Banan

  • 1 porsjon
  • Most banan er perfekt som barnemat. Det er søtt og godt tatt imot hos mange barn, og forårsaker svært sjeldent allergier.
  • Velg en moden banan. Mos bananen med en gaffel frem til den har fått konsistensen til puré. Tilsett gjerne litt brystmelk eller vann for å gjøre den enda tynnere.
  • Dersom barnet ditt har en urolig mage eller plages av diare i noen dager, kan bananen være en god hjelp. Både pære og banan hjelper fordøyelsen til å bli fastere.

Pære

  • 5 porsjoner
  • Skrell og del 2 pærer i terninger. Legg pæreterningene i en kjele.
  • Tilsett 4-5 spiseskjeer vann.
  • La det koke under lokk på svak varme, frem til bitene er myke (omtrent 7-8 minutter).
  • Bruk en stavmikser eller blender til å mikse det sammen til en flytende puré. Avkjøl og ell over i isbitformer eller ha stående i kjøleskapet.

Tips: du kan mikse sammen ulike puréer for å lage nye smaksprøver til babyen din. Eple og pære sammen er en veldig god kombinasjon.

Sviskemos – redderen for hard mage

  • 250 gram svisker gir deg omtrent et helt isbitbrett.
  • Hell 250 gram svisker i en kjele. Tilsett vann så du dekker sviskene.
  • La det koke på lav varme under lokk frem til sviskene er helt møre.
  • Bruk en stavmikser eller blender til å mikse det sammen. Hell i en isbitform, avkjøl og sett det i frysen.
  • Ved oppstart av fast føde er det vanlig for de små å oppleve forandringer i fordøyelsen. Dersom barnet ditt har fått hard avføring, vil sviskemosen hjelpe mot dette.

Skap en interesse hos barnet

Som forelder er det viktig å innta rollen som inspirator. Ha det gøy med smaksprøvene sammen med din lille! La barnet ditt utforske og smake på mange ulike smaker. Lag puréer av ulike frukter og miks de sammen. Smakssansene starter sin utvikling allerede her.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Lyst til å skrive for oss?

opp?

Har du noen
gode ideer?💭