Norgee

mat tradisjoner

Norske mattradisjoner er sterkt preget av at Norge har ganske dårlige forhold for jordbruk, og et tøft klima, samtidig som det har vært rik tilgang på fisk i havet og i elver og vann. Alt av jordbruksprodukter måtte lages til i løpet av den korte sommeren, hvilket kunne være en utfordring både for bonden og den som skulle spise maten. I gamle dager var jo de to som regel de samme, bondefamiliene laget i ganske stor grad sin egen mat.

Dyrene, som ku og sau, kom som regel ut for å beite om sommeren, gjerne på setra. Etter å ha spist ferskt gress i noen måneder nådde slaktedyrene sin optimale vekt, og ble da slaktet.

Annet for ble lagret for at resten av dyrene skulle overleve vinteren. Forbruket av ferskt kjøtt blant vanlige folk var svært lavt. Hvis de spiste det i det hele tatt, var det bare i slaktetiden. Vanligvis ble kjøtt saltet, tørket, røkt, og/eller speket, og brukt gjennom hele året.

Et viktig alternativ til kjøtt var imidlertid sild, som i lange perioder var en mye viktigere proteinkilde, enn storfekjøtt og svin. Også her ble det brukt mye salt, gjerne laget fra sjøvann, helt til importsaltet tok over.

meat
Kjøtt

Fra dyrene fikk en imidlertid også andre råvarer, særlig gjaldt det kyrne som ga ost og smør. Det var faktisk ikke særlig vanlig å drikke melk heller i gamle dager.

Det er først de siste hundre årene at fersk melk har blitt et vanlig produkt her i landet. Hvete var heller ikke mye i bruk, det var hardføre kornslag som bygg og havre som ble dyrket i Norge. Det ble imidlertid importert mye korn fra land som Danmark og Tyskland.

Det var lite frukt og grønnsaker i det norske kostholdet fra gammelt av. Først på 1700-tallet ble det vanlig å dyrke frukt og bær, og samtidig også poteter. Poteten fikk fra 1800-tallet av en helt sentral rolle i norske matvaner. Det var fordi den ga veldig mange kalorier, i forhold til det begrensede arealet som kreves for å dyrke den.

Healthy food background
Frukt og grønnsaker

Nordmenn har fått mer varierte matvaner de siste årene, og spiser mer komplekse middagsmåltider enn før. Bare for noen tiår siden var det ganske enkelt å si hva nordmenn likte å spise til middag: pølser, kjøttkaker, fiskekaker, fårikål og pannekaker tronet øverst på listene. 

Merk her at både pølser, fiskekaker, og pannekaker var ganske billig mat den gangen, mens kjøttkaker fra gammelt av nærmest var en luksus, som man helst spiste i helgene eller ved spesielle anledninger. Andre enkle retter som risengrynsgrøt og lapskaus var også svært populære.

potato
poteter

I dag har det skjedd et betydelig skifte i matvanene. Nordmenn har fått mer penger mellom hendene, blitt mer opptatt av hva de spiser, og spiser gjerne mer komplekse middagsretter. Særlig populært har det blitt med gryteretter og kjøttsauser, gjerne med ris eller poteter.

Aller mest populært er det med gryteretter med kjøttdeiger, gjerne laget fra halvfabrikata som posegrytene fra Toro. Dernest kommer retter med kyllingfilet. Laks og ørret har gått forbi både fiskekaker og torsk som den mest populære fiskematen, og pasta har også klatret høyt på listene.

Skal man trekke frem én bestemt rett, heller enn retter basert på forskjellige matvarer, er det imidlertid ikke noen tvil om at pizza er den aller mest populære middagsmaten i Norge.

Pizza with salami and cheese on pizza box
pizza

Her går det mange millioner esker i året, og det er særlig mennene som står for dette konsumet. I helgene spiser riktignok menn og kvinner omtrent like mye pizza, men i løpet av uka spiser mennene mye mer. Det er nok både menn som bor alene og ikke gidder å lage mat, og menn som jobber mye overtid og tar pizza på kveldingen mens de ennå er på jobb.

Ellers er det verdt å merke seg at den enkeltpakningen med mat som det selges mest av i Norge faktisk ikke er middagsmat i det hele tatt, men Stabburets makrell i tomat.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭