Norgee

norden

Kjente idrettsutøvere fra Norden

Skandinavia har alltid vært opptatt av sport, helse og velvære. Kanskje det er derfor vi har oppfostret så mange stjerner.

Hele Nordens favoritt må vel være Zlatan Ibrahimovic, som med sin karismatiske personlighet og utrolige føtter har satt Malmø på verdenskartet. Fotballspilleren blir hyllet hver gang Sverige spiller landskamp og det er neppe noen fotballfan i Paris som ikke har en PSG-trøye med hans navn på baksiden.

Når vi først snakker om fotball fortjener nok Peter Schmeichel og Ole Gunnar Solskjær en egen spalteplass. Den danske keeperen holdt Danmark på et høyt nivå under alle sine år ved å holde nettet fritt for mål, mens Ole Gunnar nå har tatt Molde til helt nye dimensjoner som fotballtrener, etter å ha spilt for Manchester United i mange, mange år.

Klassiske navn som Bjørn Borg og Bjørn Dæhlie behøver ingen introduksjon – den svenske tennisspilleren og den norske skiløperen har satt sitt preg på sine respektive sportsgrener i så høy grad at de neppe vil bli glemt i de nærmeste århundrene.

Innen ishockey har Norge og Danmark mye å ta igjen etter at Sverige har pumpet på med stjerner etter stjerner, men Espen Shampo Knutsen forblir en legende her til lands.

Av Sveriges gullmenn blir Petter Forsberg regnet som en hockeystjerne i superklassen og blir sammenlignet med store navn innen sporten som Wayne Gretzky og Mario Lemieux.

Caroline Wozniacki er et navn som sjeldent går av danske lepper. Tennisstjernen har vunnet over tyve internasjonale titler og har gått inn i historieboken som den første Skandinaviske kvinnen til å klatre til topps på den internasjonale tennistopplisten.

Motetrender i Norden

På motevisningene i høst var det en rekke spennende utviklinger i motebildet i Norden. Høstens viktigste trender i Norden var 70-tallsmoten, ribbestrikk og helsvart preppy, og de største motehusene forutser at 70-tallstrenden fortsetter sammen med viktorianske impulser og spennende hvite skjorter.

fashion

Ifølge nettstedet Klikk.no har høstens motebilde vært preget av slengbukser og semsket skinn med referanser til 70-tallet. De store designerne er ikke ferdige med denne trenden, og det er mye som tyder på at den kommer til å fortsette langt ut i 2022. Her i Norden ser vi mye av slengbukser i denim og semskede skjørt i brente fargetoner, kombinert med en hvit skjorte.

Den hvite skjorten er en referanse til en annen trend som har holdt seg i motebildet i flere sesonger, og som vil fortsette å prege nordisk design fremover, nemlig den preppy stilen. Den helsvarte looken var stor på visningene til Vera Wang og Valentino i høst. I Norge kan man handle det man trenger til en preppy look på nettet. Det kuleste preppy tilbehøret kan du blant annet finne hos nettbutikken Neckwear.

Den klassiske, profesjonelle og preppy looken vil fortsette inn i 2022 med nye vrier på den hvite skjorten, etter Elles observasjoner på catwalken i vinter. Det samme gjelder flate sko som både er trendy og komfortable, gjerne i skinnmaterialer og med en androgyn look også på dameskoene.

Det velkjente og populære danske merket By Malene Birger fokuserer i vårkolleksjonen på rene linjer, fine snitt, klassiske mønster og jordnære farger. Noe av den preppy stilen går igjen i designen, sammen med enkelte trekk fra 70- og 90-tallstrendene som har regjert de siste årene.

Jobb i Norden

Ønsker du å jobbe i et av de nordiske landene finnes det godt med informasjon om dette et raskt google-søk unna. Hvert av landene har egne informasjonssider for arbeidssøkende fra andre land. Her kan du finne ledige stillinger, regler angående sykemeldinger og andre støtteordninger, aktuelle fagforeninger med mer. Informasjonstjenesten Hallo Norden er en kjemperessurs for deg som ønsker å jobbe i Norden.

Dersom du er statsborger i et av de nordiske landene trenger du ikke oppholds- eller arbeidstillatelse. I noen land må du imidlertid skrives inn i landets folkeregister dersom du har tenkt å være bosatt der i mer enn ett år. Dette gjelder blant annet Finland og Sverige.

Norgee - Alt av fakta om Norge

Sjekk alltid om utdannelse og eventuelle sertifiseringer er godkjente – det er mulig du må ta ytterligere kurs eller sertifiseringer. I yrker som er lovregulerte trenger du ofte en godkjenning fra vertslandet.

Om du er arbeidssøkende og mottar dagpenger fra ditt hjemland, kan du som regel få dagpenger i inntil tre måneder mens du leter etter arbeid. Sett deg alltid inn i skattereglene og sykepengeordningene for vertslandet, spesielt dersom du skal bo der over en lengre periode. Sjekk også at alle forsikringene dine gjelder i det aktuelle landet.

Egne regler gjelder for statsborgere fra EU- og EØS-land utenfor Norden.

Nordisk samarbeid

De nordiske parlamentenes samarbeidsorgan er Nordisk råd. Rådet står ansvarlig for det nordiske samarbeid innad, og for eksport av Norden som varemerke.

Medlemslandene er Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland, samt de selvstyrte områdene Grønland, Færøyene og Åland. Samarbeidet omfatter kultur, lov og rett, miljø, utdanning, forskning, arbeidsliv med mer, og også Nordens forhold til omverdenen. Det er dette omfattende samarbeidet som har gjort det mulig for nordiske statsborgere å studere og arbeide fritt innen Norden.

Norgee - Alt av fakta om Norge

Norden som eksportvare – ikke bare innen de nordiske landene, men også ut til verden – er et av Nordisk råds arbeidsområder. Eksport av arbeidstakere, kreative næringer og frihandelsavtaler med andre land er noen av hovedsatsingsområdene.

Rent konkret kan nevnes eksport av strøm og frihandelsavtalen med Sør-Korea, og det er stadig nye markeder og områder hvor man ser for seg muligheter for utveksling av varer, erfaringer og arbeidskraft. Spesielt har grønne næringer kommet
et mer i fokus.

Fremming av nordisk kultur er også et større satsingsområde, og Nordisk råd deler hvert år ut priser innen litteratur, barne- og ungdomslitteratur, musikk, film, natur og miljø. I tillegg satses det på innovasjon og kreative næringer, og rådet har støtteordninger for bedrifter, utdanningsinstitusjoner og forskere innen flere felt.

Myter og legender

Alle land har sine gamle opphavsmyter og overnaturlige forklaringer på naturfenomener – den nordiske mytologien har skremt og underholdt med troll, hekser, vetter, huldrer og alver.

Norrøn mytologi er velkjent for de fleste, ikke minst gudefortellingene fra Snorres Edda. Beretningen om jotnene, vanene og æsene som elsker og slåss er artig lesning.

Setter man seg inn i ritualer rundt den nordiske gudetroen finner man at skandinavene ikke alltid har vært så fredelige av seg: I dyrkningen av gudene Tor, Odin og Frøy ble det ofte utført offer – blot – hvor ikke bare dyr, men også mennesker ble tatt av dage for å blidgjøre de noe lunefulle gudene.

Norgee - Alt av fakta om Norge

Islendingene tar den dag i dag Huldufólk på ramme alvor, og flere enn ett byggeprosjekt har blitt forsinket eller stoppet for å ta hensyn til alveboliger. Norge har sin huldra – en vakker kvinne som lokker intetanende menn med seg inn i berget. Norske troll er kanskje de største kjendisene – de har endog fått en egen film.

Finner og samer har en helt annen mytologi enn de andre nordiske folkene, selv om visse fellestrekk går igjen. Den finsk-ugriske mytologi spiller på naturånder, sjamanisme, og hellige dyr fremfor guder, men verdenstreet og tredelingen av verden finner du også her.

Mat og drikke

Skal det være, så skal det være. Enten du er turist eller vurderer å bosette deg i et av de nordiske landene, er det et absolutt must å prøve kreftene og magesaften på landets nasjonalretter. Noen er definitivt lettere å svelge enn andre…

Det kalde nord er ikke for pyser, og den tradisjonelle maten er laget for å gi deg spekk rundt bringa og hår på brystet. Den norske tradisjonsretten smalahovud er rett og slett sauehode – med alt det innebærer. Ulla er svidd av og hodet er kokt, og synet av det flådde hodet kan vippe selv den tøffeste av pinnen. Er du riktig viking, plukker du øyet ut av saueskallen og spiser det mens du til enhver tid holder øyekontakt med motstanderen, eventuelt kjæresten, din.

Norgee - Alt av fakta om Norge

Islendingene er ikke snauere enn at de spiser hai, og ikke bare det: De foretrekker den “modnet” – råtten, med andre ord. Haien som brukes til denne retten er giftig, så den må gjennom en modnings- og tørkingsprosessen før den kan spises.

Sverige og Danmark tar det mer med ro i matveien. Begge nøyer seg med mer ganevennlige retter: Danskene foretrekker frikadeller, smørrebrød og stegt flæsk , mens svenskene liker gourmetmat av både kjøtt, fisk og skalldyr.

Færøyene er imidlertid tøffere enn storebror Danmark, og kan tilby garnatálg – en rett bestående av tarmfett av sau, eltet til en klump og tørket.

Velkommen til bords!

Populære reisemål

De nordiske landene er yndede reisemål enten man skal på familieferie eller heisatur med vennegjengen.

Danmark er ville heder, koselige feriehytter, glasskunst, “en lille en” og et herlig tilbakelent folk. Avslapningens høyborg passer både store og små. Ta med sykkelen og tråkk deg rundt til severdigheter, campingplasser og fornøyelsesparker.

Denmark
Danmark

Fortryllende natur, Dyreparken, Sabeltann og Hurtigruten…

Norge kan by på dette og mer til.

Ta en bilferie og opplev norsk natur på nært hold, fra det blide sør, langs det storslagne vest med sine fjell og fjorder, til det dramatiske nord.

Sverige kan friste selv den kresne. Dra på Wacken metallfestival den ene dagen og på sjokoladesmaking ved Thorskog slott den neste. Ønsker du litt action vinterstid? Prøv deg på snøskovandring i Siljan, kjør i hundeslede i Sälenfjellene eller lær deg stunts ved Snowcampen i Säfsnäs!

Finland – hjem til Mummitroll, flambert bjørn, Nissen og Sibelius. Våre finske naboer ønsker gjester velkommen til opplevelser utenom det vanlige, vinter som sommer. Shopping, villmark, ferie med barn? Ja takk, alt sammen!

Geysirer, hvalsafari, brevandring, Den blå lagune… Island er landet for hardbalne vikinger så vel som de mer fredssøkende. Kjenn på urkreftene i den ville naturen, og ro deg så ned med bad i varme kilder.

Studere i Norden

De nordiske landene vedtok i 1996 en overenskomst om adgang til høyere utdanning for nordiske statsborgere. Denne avtalen gjaldt også en felles gjensidig godkjenning av eksamener og prestasjonsbekrivelser, noe som minimerer nødvendigheten for ytterligere kurs og studier dersom du tar deler av utdannelsen din i et annet nordisk land.

Det nordiske samarbeidet innen utdanning tar sikte på størst mulig valgfrihet for sine borgere.

Det kan være en stor fordel å ta hele eller deler av utdanningen din i et annet land, spesielt om du tar sikte på en karriere. Multinasjonal utdanning og erfaring gir et ekstra løft i arbeidslivet, og er en glimrende mulighet til personlig vekst. Du trenger ikke studentvisum eller oppholdstillatelse for å studere i Norden dersom du allerede er nordisk statsborger.

Du kan også bli søke om å opptatt til videregående skole på like vilkår som landets statsborgere. Enkelte av landene kan imidlertid ha kvoter for hvor mange utenlandske søkere de tar opp.

Norgee - Alt av fakta om Norge

Du kan også søke deg til folkehøyskoler, høyskoler og universiteter på samme eller tilsvarende vilkår som landets egne borgere, og utdanning i ett nordisk land vil godskrives i et annet.

Du får som regel studiestøtte fra hjemlandet, eller der du er folkeregistrert, men du kan søke om støtte i vertslandet dersom du har bodd der en viss periode (som kan variere mellom landene), og ikke mottar støtte fra hjemlandet.

Kjente politikere fra Norden

Norgee - Alt av fakta om Norge

Norden har fostret frem utallige politikere på internasjonalt nivå.

Man kan umulig snakke om progresjon i verdenspolitikken uten å nevne for eksempel Olof Palme. Denne svenske mannen rystet hele verden med sine storslåtte taler og sin drøm om en perfekt verden. Han fikk håpet til å blusse opp hos altruister verden rundt og hans død vakte tårer og sorg hos mennesker i USA så vel som i Sovjetunionen.

Gro Harlem Brundtland var Norges første og eneste kvinnelige statsminister. Hun plasserte vårt lille land på kartet med sitt forhåpningsfulle engasjement i verdenspolitikken og fikk velfortjent en plass i Verdens Helseorganisasjon når hun gikk av som Norges politiske senterpunkt.

Anders Fogh-Rasmussen er en annen velkjent skandinaver. Dansken var statsminister i sitt hjemland i åtte år før han ble valgt til den kontroversielle stillingen som Generaldirektør for NATO.

Kjente Skandinaviske Sangere

Norgee - Alt av fakta om Norge

Skandinavia har en rekke gode artister og sangere å skryte av. Her kommer noen av de mer spesielle, i forskjellige sjangere.

Sivert Høyem
40-åringen fra Sortland har vært en del av det Norske musikkbildet siden tidlig 90-tallet da han ble kjent gjennom bandet Madrugada. Han har en av Norges desidert beste vokalister, og har jobbet sammen med store artister både i Norge og andre land. Han er kjent for sin dype stemme og sterke tekster.

Maria Mena
Denne unge musikeren er også norsk, men har gjort seg kjent både på denne siden av Atlanteren så vel som på andre siden. Hun er født februar 1986 i Oslo, hvor hun har resten av familien sin. Hun kommer fra en kunstnerisk familie, hvor far er trommeslager, og mor skrev skuespill. I 2008 vant hun spellemannprisen i klassen beste kvinnelige artist. Hun fikk også Edvard-prisen i 2012 for albumet Viktoria.

Veronica Maggio
32-åringen fra Uppsala har de siste årene fått veldig mye oppmerksomhet i media i Sverige. Etter albumet Handen i fickan fast jag bryr mig kom ut i Norge, ble sangen Sergels Torg en massiv hit, og alle kjenner til hennes navn.

Thomas Dybdahl
Gitaristen fra jassbandet Quadraphonics satset på egen karriere og fikk mye oppmerksomhet med sin singeldebut “Bird” i 2000. I 2002 kom hans første album, og ble solt bra på grunn av omfattende radiospilling, og mye oppmerksomhet i pressen. Han var Alarmprisen i 2003 og spellemannsprisen i klassen popsolist i 2002 for albumet som het That Great October Sound

Kim Larsen
Dansken fra København har vært en gjenganger i de fleste nordiske hjem, og de fleste har en CD av artisten liggende på loft eller kjeller. Han har også vært med i en rekke band gjennom årene, og dukker alltids opp på bluesfestivaler eller større musikkarrangement rundt omkring i verden.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭