Norgee

7 tips til økt fokus og produktivitet

fokus og produktivitet

Uavhengig om du jobber som selvstendig næringsdrivende, er student eller har en 9-4 jobb er fokus og produktivitet avgjørende. Det er en rekke underkategorier som vi forbinder med dette, men det de fleste ser på som viktigst er evnen til å skape fremgang, raskt og effektivt. I dette innlegget legger jeg frem 5 gode tips for økt produktivitet – hvordan du skal maksimere fokus og effektivitet.

Det starter med riktig mindset

Før vi starter på tipsene under – hvis du prøver å være produktiv, gjøre det bra på jobb eller med prosjekter du jobber med: aldri fortell deg selv at du ikke har nok tid. Det er garantert noen som har vært i akkurat/veldig lik posisjon som deg som har klart å oppnå resultatene du drømmer om. Når noen andre har klart det er det ingen grunn til at du ikke skal klare det. 

Ikke skyld på «jeg har barn og det er grunnen til at jeg ikke har tid», «jeg har en fulltidsjobb», «jeg har ikke nok penger» eller «jeg er for sliten..». Listen er lang. Uansett hva det skal være, aksepter at dette kun er unnskyldninger og at du skal få det til, uansett omstendighetene. Kan vi være enige om det? 

Isteden for å fortelle seg selv at du ikke har tid – heller si at det ikke er en prioritering eller at du ikke bryr deg om det. Det er realiteten. Når du aksepterer at det ikke er en prioritering vil det være lettere å gjøre det til en prioritering.

1. Lyddempende øretelefoner

Lyddempende headset for økt fokus og produktivitet

Lyddempende øretelefoner er satt som første anbefaling for en grunn. Med lyddempende øretelefoner kan du blokkere ut alt av lyd og distraksjoner rundt deg. Du har sikkert sittet fokusert og jobbet med noe viktig til du hører noe rundt deg eller noen spør deg om noe. 

Når man først har falt ut av jobbrytmen kan det være vanskelig å flytte fokuset tilbake på arbeidet. Med lyddempende øretelefoner kan du for det første ikke høre lyder rundt deg. For det andre minskes sjansen for at noen konfronterer deg med spørsmål. Folk skjønner at du er opptatt og vil som regel respektere det.

Du finner utallige tech-merker som tilbyr lyddempende øretelefoner. Vi anbefaler to øretelefoner som skiller seg ut på markedet: Bose Quietcomfort 45 (4000kr) og Sony wh-1000xm3 (2500kr). Disse øretelefonene varer i mange år hvis de blir tatt vare på og er en fryd å bruke i hverdagen. 

Bose Quietcomfort 45 og Sony wh-1000xm3 er soleklart de beste du kan få tak i, med både god lydkvalitet og lyddemping. Sony wh-1000xm3 kommer med litt lavere lyddemping enn Bose Quietcomfort 45, men lengre batteritid. Med et priskutt på 1500kr sammenlignet med Bose anbefaler vi Sony (hvis du bryr deg om pris), de tilbyr så og si akkurat det samme når det kommer til funksjoner. 

Hvis du investerer i et godt headset vil du mest sannsynlig bruke det mer. Du vil mest sannsynlig bruke headsettet når du jobber og være mer villig til å gjøre ferdig arbeidet. 

2. Hør på binaural beats 

Med lyddempende øretelefoner på første plass har vi satt musikk for maks fokus på andreplass – binaural beats. Søk opp «binaural beats» på YouTube eller Spotify. Ved å høre på dette mens du jobber blir hjernen din innstilt på at det er tid for å fokusere. Hvis du vil lære mer om binaural beats, sjekk ut artikkelen på Popsci

3. 30 minutter på, 5 minutter av

Akkurat som overskriften beskriver – 30 min arbeid, deretter 5 minutter pause. Det har vist seg å gi økt fokus og effektivitet. Når du jobber med arbeidet ditt, prøv å jobb med kun en ting av gangen (ikke multitaske, 30 minutter av gangen). 

Under de fem minuttene med pause gjør du alt utenom å være på mobiltelefonen. Få deg litt frisk luft, drikk noe vann eller snakk med noen som er tilgjengelig. Når det har gått fem minutter starter du på arbeidet igjen. Dette repeteres til du er ferdig med arbeidet.

Undersøkelser har vist at ved å fokuserer på en ting av gangen – økes både fokus og effektivitet. Du blir med andre ord fortere ferdig med oppgavene dine ved a «single-taske», ikke «multi-taske». 

Relatert: Arbeidsplassen & Helse – Hvorfor det er Viktig & Tiltak

4. To-do liste 

To-do liste

Finn frem et papir, notisblokk eller et dokument på PC-en – vi anbefaler at du bruker penn og papir. Skriv ned hva du ønsker å få gjort i løpet av arbeidsperioden. Dette vil hjelpe deg å kontrollere oppgavene dine og vite at de blir gjort. Isteden for at du setter opp en liste for uken, lag en liste over oppgaver du vil få gjort i dag. 

Sett deretter en ring rundt de tre viktigste oppgavene på listen din. Disse oppgavene skal prioriteres og gjøres før alle de andre. En ting er å sette opp en liste med oppgaver, en annen ting er å gjøre oppgavene som skaper produktivitet for deg. Sirkel-rutinen sørger for at du får gjort de oppgavene som skaper produktivitet og fremgang. 

Når du har gjort en oppgave kan du krysse over setningen med en penn. Ikke start på en ny oppgave før du er ferdig med oppgaven du holder på med. Hvis du får krysset av de oppgavene du har satt en ring rundt har du hatt en veldig produktiv dag. Du fikk kanskje ikke krysset av de andre oppgavene, men de var ikke viktige i utgangspunktet. Hvis du får krysset av de tre viktigste oppgavene kan du gå videre til de andre. 

5. Når er du mest produktiv?

Det finnes ikke noe regel på når man er mest produktiv, det varierer for alle. For noen er det tidlig på morgenkvisten, for andre er det sent på kvelden. Uavhengig av når det er, prøv å hver oppmerksom på når du føler deg mest produktiv. Er det tidlig på dagen, midt på dagen eller sent på kvelden?

Still deg dette spørsmålet og jobb på de tidspunktene som gir deg mest utbytte. Om det er snakk om en 9-4 jobb og du ønsker økt produktivitet – gjør oppgave som er vanskeligst på tidspunkter der du føler deg mest produktiv. 

6. Hold det ryddig rundt deg

ryddig kontor

Enkelt og greit: hold det ryddig rundt deg. Det er lettere å holde seg fokusert og produktiv hvis det ikke ligger masse ting rundt arbeidsplassen din. Skal det være helt strøkent til alle tider? Absolutt ikke, men det er viktig at du ikke bruker masse energi på å finne frem ting du trenger eller bli distrahert fordi det er rot overalt. Dette vil holde tilbake produktiviteten din og stjele tid du heller vil bruke på oppgavene dine. 

Liten anbefaling kan være å betale noen for ryddingen. Det trenger nødvendigvis ikke å være en vaskehjelp, det kan like godt være noen du vet trenger litt ekstra penger. En avtale kan for eksempel være at hun/han kommer å rydder hos deg 3 ganger i uka for X antall kroner. Tiden du ville brukt på å rydde og vaske tjener du kanskje tilbake på å være produktiv og jobbe med oppgavene dine.

7. Samle oppgaver

Siste tips for økt produktivitet er å samle sammen oppgaver. Hvis du har 5 viktige oppgaver du må få gjort i løpet av uken, saml oppgavene på et tidspunkt som passer og gjør de ferdig med en gang.

Eksempel: hvis du har en rekke e-poster du må besvare i løpet av uken. Sett av tid og svare alle sammen, så kan du fokusere på andre oppgaver videre. 

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭