Norgee

Hvordan håndtere FOMO i hverdagen din

følelsen av FOMO

FOMO eller “Frykten om å gå glipp av noe” er et ekte fenomen som har blitt veldig populært over de siste årene. Dette skaper stress for mange og kan oppleves hos enhver person. 

Dette er det du trenger å vite om det historiske bak begrepet FOMO, hvordan du kan legge merke til det, hva forskning sier og hvordan du kan håndtere dette i hverdagen.

Hva står FOMO for?

“Frykten om å gå glipp av noe” eller “Fear Of Missing Out” (Engelsk) kan refereres til når andre har det gøy, lever bedre liv eller opplever ting ikke du gjør. Det kan påvirke selvfølelsen gjennom en dyp følelse av misunnelse. FOMO skapes ofte gjennom sosiale medier som Instagram, Snapchat og Facebook.

FOMO kommer ikke bare av følelsen om at andre gjør bedre/gøyere ting, men at du går glipp av noe fundamentalt som andre opplever akkurat nå.

Følelsen av FOMO kan komme fra alt og ingenting: venner som er ute å drikker på en lørdag, til kule bilder som blir lagt ut på Instagram. 

Kort historie bak begrepet FOMO

Ideen om at du går glipp av noe gøy har eksistert i lang tid. Vi kan finne FOMO flere hundre år tilbake (F.eks: gamle tekster), men fenomenet har først blitt forsket på de siste tiårene. I 1996 ble det lagt ut en artikkel av Dr. Dan Herman som omhandlet temaet, han kalte nettopp dette “Fear Of Missing Out”.

Etter at sosiale medier kom inn i bilde har FOMO blitt stadig mer aktuelt og forskningen rundt temaet har økt. Sosiale medier har forsterket FOMO fenomenet på mange måter. Det er designet slik at du lett kan sammenligne deg med andre, gjennom å se høydepunkter i hverdagen til venner, bekjente og familie.                                                    

Dette forårsaker at det du ser på som “normalt” blir vendt på hode og kan skape en følelse av mindreverdighet. I løpet av dagen eller uka ser du f.eks. et bilde av venner som er ute å spiser en god lunsj. Hvis vi går tilbake noen tiår ville du mest sannsynlig ikke vært oppmerksom på dette.

Sosiale medier har skapt plattformer hvor du alltid skal vise den beste siden av deg selv. Det er her vi legger ut hva vi gjør, kule arrangementer og “konkurrerer” om hvem som har det beste livet til tider. Vi legger ut perfekte bilder fra hverdagen og opplevelser, noe som kanskje får deg til å lure på om du mangler noe.

Forskning av fenomenet FOMO

Med tiden har det kommet ut mer forskning på FOMO som gjør at vi får et klart bilde av hva det betyr og hvordan det påvirker oss. Det som har kommet ut er som regel ikke positivt, og vi ser at det er mange negative faktorer ved dette. FOMO er mer vanlig enn du hadde trodd hvis du ser på følgene:

Sosiale medier:

Ungdom bruker sosiale medier mer enn noe gang og har forårsaket at FOMO har hatt stor vekst. Det som er interessant er at FOMO funker på en måte som gjør at vi ser mer på sosiale plattformer.

Jenter som går gjennom depresjon bruker som regel sosiale medier mer, mens med gutter har angst eller stress vært en større påvirker til å bruke plattformene. Dette viser at veksten i bruk av sosiale medier fører til mer depresjon, angst og stress.

Kjønn og alder:

Flere undersøkelser har vist at FOMO kan føles på i alle aldre. En forskning gjort av “Psychiatry Research Journal” viste til at økning i sosiale medier og telefonbruk generelt var sterkt linket opp til tanken om å gå glipp av noe, både for kvinner, menn og alder.

Forskningen forklarte også at telefonbruk var relatert til negative og positive sammenligninger av andre, som har en negativ påvirkning på humøret.

Tilfredstilt til livet:

En annen artikkel publisert av “Computers and Human Behavior” viste til flere trender assosiert med FOMO. Tanken om å gå glipp av noe hadde påvirkning på om du føler at behovene dine har blitt dekket, samt at du føler deg mindre tilfredsstilt i livet. 

Undersøkelsene i denne artikkelen nevnte også at høyere engasjement på sosiale medier var koblet til FOMO, en følelse av at du må engasjere og få en progresjon (følgere, likes osv.). Et dårlig forhold til sosiale medier kan føre til negative tanker og følelser. 

Hvordan du kan minimere FOMO

dame som er på mobilen og føler på fomo

Større engasjement på sosiale medier kan påvirke selvfølelsen negativt og skape overtenking. Hvis du har føler eller har følt på FOMO før kan det være greit å vite at det finner metoder for å minske denne følelsen. Når du forstår hvor problemene ligger vil det være lettere å overkomme.

Det er heldigvis steg du kan ta for å minimere følelsen av FOMO i hverdagen:

Fokuser på noe annet:

Istedenfor å fokusere på hva du mangler, fokuser på det du har. Det er vanskeligere sagt enn gjort, i og med at du blir bombardert av bilder som vi ikke er en del av, men det er mulig. Legg til flere positive mennesker i feeden din og fjern personer som skal skyter for mye eller folk som ikke støtter deg.

Gjennom å forandre på “feeden” din kan du sørge for å fjerne hva som skaper en følelse av FOMO og vise mer av det gjør deg glad. Jobb med å finne ut hva som skaper disse følelsene når du er online. Sakte men sikkert fjern disse personene/innholdet og erstatt det med bilder og videoer som gjør deg glad.

Lag en personlig journal:

Mange legger ut innlegg av høydepunktene sine for å kunne se tilbake på de beste øyeblikkene, dette gjelder kanskje deg. Det negative med dette kan være at folk validerer deg utifra hva du legger ut. Ved å f.eks. lage en personlig konto eller en poster med bilder fra de beste minnene kan du holde det for deg selv.

Dette er en fin måte for å skifte fokuset fra andres tanker om deg til privat takknemlighet, om det som gjør livet ditt fantastisk. Denne metoden er veldig god og du vil kanskje merke forbedring i form av mindre FOMO og sosiale medier.

Finn gode kontakter:

Hvis du føler på angst eller depresjon er det vanlig å nå ut til nære venner og familie, dette er veldig sunt. Følelsene av utestenging eller ensomhet er hjernen vår som sier at vi ønsker å finne bedre kontakter og øke følelsen av å bli tatt vare på.

Det er dessverre ikke sosiale medier som alltid er løsningen på dette. Istedenfor for å bli kjent med mennesker over sosiale medier, prøv å møt folk i person (f.eks. over en kaffe, noe godt å spise eller en tur i parken).

Om du lager planer med venner, møter flere kompiser/venniner eller gjør noe form for sosialt vil hjelpe å fjerne følelsen av FOMO. 

Hvis du ikke har tid til å lage planer, send en melding til en venn (f.eks. messenger). Dette vil bli tatt mer personlig fra den andre parten, sammenlignet med hvis du hadde postet et bilde på Instagram. 

Fokus på takknemmelighet:

Studier hvis at aktiviteter knyttet til takknemlighet gjennom f.eks. en takknemlighetsdagbok, eller hvis du forteller andre hvorfor du er takknemlig for dem så vil det løfte kropp og sjel for deg og andre rundt.

Dette kan forklares ganske enkelt: hvis du har fokus på det du allerede har vil det være vanskeligere for hjernen din å fokuserer på hva du ikke har.

Et løft i humøret kan være alt som trengs for å fjerne følelsen av angst og depresjon. Kanskje du vil merke mindre behov for sosiale medier og FOMO når du fokuserer på alt du faktisk er takknemlig for i dag. Du vil starte å føle at du har det du trenger i livet, samt hjelpe andre personer gjennom denne følelsen. Dette er fantistisk for både emosjonell og mental helse. 

Liten utfordring til deg (fra og med i dag):

dagbok med penn

Skriv ned 3 ting du er takknemlig for i en notisbok. Dette skal du gjøre i 60 dager, 1 gang om dagen. Vi kan nesten garantere at du vil merke forskjell, men du må finne ut dette selv. Send oss gjerne en e-post når du har fullført de 60 dagene.

Du trenger ikke å gjøre dette komplisert. Eksempel på 3 ting du er takknemlig for:

  1. God kaffe på morgenkvisten
  2. Hyggelig samtale med sønn
  3. 5 km joggetur

Et ord fra oss i Norgee:

FOMO er sterkt relatert til sosiale medie bruk. Det er viktig å vite at følelsen av FOMO er veldig normalt og man finner dette i alle aldre. Alle vil føle på en nivå av FOMO i løpet av sin levetid.

Hvis du ofte føler på følelsen av at du går glipp av noe, kan det hjelpe å nå ut til en venn eller bruke tid på de tingene du er takknemlig for i livet. Aktiviteter som dette vil hjelpe deg å putte ting i perspektiv, bli flinkere på å hvem du tar vare på og ikke minst løsner på angsten om å “gå glipp av noe”.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭