Norgee

Kretskort & Kontakter – Hva er Deres Funksjon?

Electric industry

Kretskort og deres funksjon

Innenfor elektronikken benyttes kretskort til å montere komponenter, holde dem sammen, holde dem fast, og lage forbindelser mellom dem. Når man lager et kretskort tar man et materiale som ikke leder strøm, og legger kobber på hver side av dette såkalte isolerende materialet. Man bruker deretter syre til å etse vekk kobber som det ikke er noe behov for, med det resultat at kobberet som er igjen danner baner mellom ulike punkter (tilpasset den planlagte konfigurasjonen av komponenter).

I dag bruker man gjerne flerlagskort, som kan ha opptil 15-20 lag med kobberbaner på ett kort. Innad i bransjen hører man gjerne uttrykket printkort i stedet for kretskort. For lekmannen er kretskortet lett gjenkjennelig med sin grønne farge.

I gamle dager ble alle kretsene på et kretskort laget med gjennomhullingsteknikken, eller “through-hole” som det kalles på engelsk. Det innebærer at kretsen ender i et lite område belagt med kobber, som gjerne kalles en lodde-øy. Det lages et hull i denne øyen, gjennom både kobberet og det isolerende materialet. Slik dannes en forbindelse med komponentene på motsatt side. Tilredningene loddes fast til loddeøyene. I dag finnes det også andre måter å gjøre det på.

krets
Elektriske kretser

Molex er eksperten når det gjelder å knytte sammen kretskort med effektiv og kostnadseffektiv design. Mange leverandører fører deres produkter og kan dessuten bidra med utvikling, testing, og modellering innenfor dette segmentet. Ingeniører arbeider med firma eller offentlige instanser for å få til en design som er tilpasset behov og kost-nytte analyser. Enten det er noen få kort eller en hel modul så kan leverandørene i samarbeid både tilvirke, få tak i deler, opparbeide verktøy, og gjennomføre relevante tester og kvalitetssikring. Dermed kan du være sikker på å få en løsning som er i samsvar med behovene til din organisasjon, og ta et steg videre i den elektroniske virkeligheten.

Kontakter og optiske kretser

Molex er en av verdens største leverandører av kontakter og relatert materiell, med tusenvis av ulike produkter å velge mellom. Ditt firma kan velge akkurat de løsningene som passer best for deres profil og infrastruktur. I tillegg fører selvfølgelig leverandørene på dette området også et svært utvalg av standard produkter og komponenter. Produktene inkluderer blant annet nettverksprodukter, kabler, og produkter og komponenter som benyttes i industrien.

Ett av de mest sentrale produktene i porteføljen er Molex IlumiMate, som er et system av kontakter som kan gå i rett linje eller i nitti graders vinkel. De er tilpasset ulike kretsstørrelser, og har interne låsesystemer som sparer plass og beskytter ledningene fra krøll og vas. Da er det mye å lettere å unngå at de brekker. Skjulte kontakthoder beskytter de små pinnene fra skader og gjør det hele enklere å sette sammen. Med friksjonslås som alternativ kan du også få enda større stabilitet i kontakten. I utgangspunktet ble dette produktet utviklet for avanserte TV-skjermer, men i dag har det også fått en rekke andre anvendelser. Det har imidlertid vært helt sentral for utviklingen av stadig tynnere skjermer.

TV on cabinet in modern living room.
Tv

Et annet produkt leverandørene på det felter er stolte av å forhandle er Flex, som er Molex sitt system for optiske kretser. Det gir et anvendelig og letthåndterlig system for å lede fiber fra kretskort til kretskort, og har også andre anvendelser. Her får du både høy tetthet, fleksibilitet, og brannsikkerhet i en solid pakke. Det er særdeles nyttig når man skal bytte ut paneler i moduler for telekommunikasjon og nettverk uten å forstyrre systemfunksjoner.

Dette er bare noen utvalgte eksempler av de høyteknologiske nyvinningene som finnes innenfor området kontakter og optiske kretser. Dersom du ønsker en mer fremtidsrettet løsning på elektriske og elektroniske problemer, er dette emner det er viktig å sette seg inn i.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭