Norgee

Hvordan koke ris – Enkelt forklart

kokt ris med chilli

Hvis risen din blir litt for myk eller hard en gang i blant, ta det helt med ro, du er ikke alene. Det er ikke alltid like lett å koke ris, men når du har lært teknikken går det som en drøm. I Norge har ris blitt veldig populært over de siste tiårene og er ikke uvanlig å se på middagsbordet. I denne steg-for-steg guiden lærer vi deg hvordan å koke ris… perfekt.

Hvordan koke ris

Det er mange måter å koke risen på, om du ønsker å gjøre det på den tradisjonelle måten eller bruke en riskoker. Vi vet at de fleste norske hjem liker det tradisjonelt. Om du følger de 8 stegene under kan vi garantere deg gode resultater.

1. Rens risen

Skyll risen, det er kanskje ikke det mest spennende, men tar kun 20-30 sekunder. Da får du fjernet stivelser i risen som sørger for at konsistensen holder seg bra under koking. Plasser risen i en kjøkken sil og rens under kaldt vann – til vannet er rent.

2. Finn riktig mengde på risen

I de fleste tilfeller brukes det 1 kopp med ris og 2 kopper vann, som du kan skalere opp eller ned. Gjerne føl deg frem med grønnsak- eller kyllingbuljong. PS: det kan det være lurt å sjekke pakningen før koking.

3. Kok opp vannet først

Når vannet koker kan du tilsette ris og salt. Hvis du ønsker å tilsette litt smør under kokingen, gjør det (risen kommer til å smake 10 ganger bedre).

4. Få vannet til å småkoke

Når du har lagt oppi risen vil temperaturen i vannet falle og kokingen reduseres. La vannet småkoke, om du må skru ned temperaturen et par hakk gjør du det. Dette sørger for en god konsistens på risen.

5. Sett på et lokk, ikke ta det av

Når det har gått 1-2 minutter: sett på ett lokk og sørg for at temperaturen på plata reduseres (det skal småkoke). Selv om det frister å ta av lokket, hold det på. For at risen skal få en optimal smak er det viktig at temperaturen holdes lik.

6. Sjekk når det har gått 15 minutter

Når det gjelder hvit ris, sjekk når det har gått 15 minutter. Greit å ha i bakhodet at risen gjerne kan koke i 2-4 minutter til om nødvendig. Det går helt fint om det er vann igjen etter koking. Flytt kjelen til vasken og vend den til resten av vannet er ute. For brun ris: vent 20-30 min.

ris som er kokt i 15 minutter

7. La risen godgjøre seg

Når risen er ferdigkokt: flytt kjelen til et annet underlag, løft opp lokket og la risen godgjøre seg et par minutter.

8. Mix og ferdig

Bruk en gaffel og rør rundt i risen så det ikke setter seg sammen (også på bunnen og sidene av kjelen).

Hvis du har en riskoker gjelder de samme mengdene for risen. Denne maskinen gjør alt arbeidet for deg, noe som kan være aktuelt for deg som ikke ønsker å koke ris på vanlig måte.

Meny sin videoguide – slik koker du ris

Relatert: Hvordan koke poteter – En steg for steg guide

Næringsinnhold i ris

Ris kommer som regel i to varianter: brun og hvit ris. Du finner en rekke typer ris, blant annet sjasminris, fullkornris, sushiris, risottoris, grøtris og basmati ris. Hvis du ønsker å lære mer om de ulike besøke ndla (link i tekst). Når vi ser på 100g ris, hvor mye næring får du ut av dette?

Næringsinnholdet og kalorier avhenger sterkt av hvilke ris du velger. Siden basmati ris er den mest populære tar vi utgangspunkt i denne: her finner du store mengder karbohydrat og næring som thiamine, selenium og folate. La oss se på det spesifikke næringsinnholdet i 100g ris:

  • 120 kalorier
  • 25,20g karbohydrat
  • 0,38g fett
  • 0,09g metter fett
  • 0,05g sukker
  • 0,4g fiber

Hvis du lurer på om ris er sunt eller ikke – Ja det sunt. En veldig ren form for karbohydrat som du kan kombinere til nesten hvert måltid.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭