Norgee

Hvordan koke poteter – En steg for steg guide

kokte poteter til middag

Å koke poteter er verken spennende eller sjarmerende hvis vi tenker på matlaging ferdigheter. Det er derimot relativt “handy”. Alle favoritt rettene våre fra potetsalat til sommerfesten, bakt potet til neste biffmåltid eller så enkelt som kokt potet til en vanlig hverdagsmiddag.

Om det er første potet du koker i kveld eller du har spørsmål om hvordan man gjør det riktig, her har vi lagd en steg-for-steg guide til hvordan det gjøres. Det skal føles lett neste gang du koker poteter, samt tilberedning og andre triks!

Hvorfor koke poteter?

Hvis ikke oppskriften sier noe annet er det som oftest en selvfølge å koke potetene. Dette sørger for at de ikke tørker ut og holder en god konsistens. Du koker som regel poteter dersom du skal lage potetmos eller kombinere det med salat. Kokte poteter funker også bra som en siderett, kombinert med andre ingredienser. Ved å koke poteter får man en helhetlig, samt myk konsistens. 

Koketid for poteter: 10 til 20 minutter.

Hvilke poteter kan du koke?

Voksaktige og allsidige poteter er de beste kandidatene for koking. De får en veldig god konsistens og holder formen når de kokes. Som regel får du de i gangske små/mellomstore størrelser, du skal kunne holde hånden din rundt hver enkelt potet. Voksaktige og allsidige poteter har ikke et tykt skal som sørger for mindre koketid. Potene kan du finne i gyldne og rødaktig farge. Du har kanskje en favoritt?

Du kan såklart koke andre poteter også, men hver forberedt på at de kan bære på mye vann og falle sammen. Hvis du ønsker å forebygge dette: verken skrell eller kutt opp potenene før du legger de i vann.

Å koke poteter er verken spennende eller sjarmerende hvis vi tenker på matlaging ferdigheter. Det er derimot relativt “handy”. Alle favoritt rettene våre fra potetsalat til sommerfesten, bakt potet til neste biffmåltid eller så enkelt som kokt potet til en vanlig hverdagsmiddag. Om det er første potet du koker i kveld eller du har spørsmål om hvordan man gjør det riktig, her har vi lagd en steg-for-steg guide til hvordan det gjøres. Det skal føles lett neste gang du koker poteter, samt tilberedning og andre triks! Hvorfor koke poteter? Hvis ikke oppskriften sier noe annet er det som oftest en selvfølge å koke potetene. Dette sørger for at de ikke tørker ut og holder en god konsistens. Du koker som regel poteter dersom du skal lage potetmos eller kombinere det med salat. Kokte poteter funker også bra som en siderett, kombinert med andre ingredienser. Ved å koke poteter får man en helhetlig, samt myk konsistens.  Koketid for poteter: 10 til 20 minutter. Hvilke poteter kan du koke? Voksaktige og allsidige poteter bilde voksaktige og allsidige poteter

Skinn på eller skrelt? Hele poteter eller kuttet opp?

Du kan skrelle eller kutte opp potetene før koking, begge deler fungerer. Trikset her er å sørge for at potene som er kuttet opp eller skrelt er lik størrelse. På denne måten blir potetene kokt i samme tempo, da slipper du at noen poteter er harde mens andre er perfekte. Hvis du koker store poteter med små anbefaler vi at du starter å fjerne de små før de store. Da får du en jevn konsistens på alle potetene.

Relatert: Hvordan koke egg – En steg for steg guide

Video er fra Rema 1000: Hvordan koke poteter.

Koking av potet – Oppskrift

 1. Gjør klar potetene. Vask (skrell etter behov) potetene nøye. Om ønskelig, kutt opp potetene til de er mellomstore biter.
 2. Legg potene i en kjele og fyll opp med kaldt vann. Det er viktig at kjelen har plass til alle potetene, samt gi dem litt rom. Hvis potetene går over vannet, fyll på til vannet har dekket alle potene. Kaldt vann sørger for at potene får en jevnere konsistens under koking.
 3. Tilsett litt salt og vend det rundt i vannet til det ikke er synlig.
 4. Skru på varmen på platen og la det småkoke – høy/middels varme. Viktig: ikke ha på lokk, dette ødelegger for kokeprosessen og kan gjøre at potene blir slappe.
 5. Sjekk potene etter 5 minutter. Hvis du har kuttet opp potetene vil koketiden være kortere. Vent 5 minutter til før du sjekker igjen. De fleste poteter har en koketid på 10 til 20 minutter.
 6. Når potetene er møre gjennom hele er de ferdige. Du kan enkelt teste dette ved å stikke en gaffel gjennom poteten (kniv og skrue funker også). Hvis redskapet du stikker med glir enkelt inn til midten av poteten er de klare.
 7. Hell ut vannet fra kasserollen, her kan du ta i bruk en kjøkkensil eller løfte potene ut med en skje. Hvis oppskriften din avhengig av kalde poteter – legg potene under kaldt vann, samt legge de i isbiter så de blir avkjølt.

For andre potetoppskrifter – besøk matprat.no. Her finner du garantert noe bra til neste middag!

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭