Norgee

Hvordan koke egg – En steg for steg guide

kokt egg på brødskive

Lær deg de beste metodene for å koke egg, på en enkel og forklarende måte. Steg 1 er å plassere eggene i bunnen av en kjele. Deretter passer du på at du ikke har for mange egg i kjelen. Under finner du en steg for steg guide så du aldri blir misfornøyd med eggene din fremover.

Hvordan koke egg

ulike koketider til egg

Steg 1:

Plasser eggene i bunnen av en kjele. Sørg for at eggene ikke ligger tett i tett. Det er viktig at eggene ligger “komfortabelt” i kjelen.

Steg 2:

Fyll kjelen med kaldt vann, 2,5 cm over eggene.

Steg 3:

Kok opp vannet i kjelen. 

Steg 4: 

Når vannet starter å koke skrur du av varmen på platen og flytter kjelen til et annet underlag (benken eller på en annen plate). Plasser et lokk over kjelen og sett på nedtelling utifra hvordan du ønsker eggene dine – 4 til 12 minutter.

Steg 5:

Fyll en bolle med is og vann.

Steg 6:

Når nedtellingen er ferdig og eggene er klare, bruk en skje (eller annet) og fjern eggene fra det varme vannet. Legg eggene i bollen med is og vann, la de ligge der i 5-10 minutter.

Steg 7:

Kakk egget mot en hard overflate og fjern skallet, viktig at du gjør dette rolig og skånsomt. Hold egget under kaldt vann for å fjerne eventuelle skallbiter.

underkokte egg på 2 skjeer

Hvor mange minutter bør jeg koke egg?

Hardkokt (solid eggeplomme): 8-12 minutter

Lettkokt (myk og rennende eggeplomme): 4-6 minutter

ulike koketider til egg

Problemstillinger som kan oppstå når du koker egg

Hvorfor kommer det en grønn sirkel rundt eggeplommen når jeg koker egg?

Dersom det kommer en grønn sirkel rundt eggeplommen har egget blitt overkokt.

Eggeskallet knekker under koking, kan jeg fortsatt spise det?

I noen tilfeller knekker skallet under koking, som medførere at innhold i egget (både eggehvite og plommen) tyter ut. Egget er fortsatt spisbart, men vil ha en litt annen konsistens. Vanligvis lager man nye egg om dette skjer, helt etter din preferanse.

Relatert: Er du på utskikk etter smarte kjøkkenprodukter? Besøk Smartkjøkken.no.

Hvorfor er det vanskelig å fjerne skallet fra egget mitt?

Når man skreller egget kan det noen ganger skje at det tar med seg litt biter fra egget. Dette er helt normalt og vil ikke påvirke smaken til egget, kun utseende. Det er flere grunner til hvorfor det kan være vanskelig å skrellet egget. Nye egg er som regel vanskeligere å skrellet, mens gamle egg er lettere. 

Det finnes utallige måter å skrelle egget på. Du kan for eksempel tilsette en teskje eddik eller natron i vannet. Stikk et hull i bunnen av egget (nål) og skrell egget før du legger det i isbadet.

Relatert: Hvor mange kalorier og karbohydrater er det i en banan?

Næringsinnhold i egg

Vi vet at egg er et godt alternativ til frokosten, en god kombinasjon med brødskive og bacon. Men hva er det som gjør det så bra? Standard egg innholder 75 kalorier:

  • 7 gram protein (høy kvalitet)
  • 5 gram fett
  • 1,6 gram mettet fett
  • 0,6 gram karbohydrat

Dersom du ønsker et sunnere kosthold er egg noe du bør inkludere. Selve næringsinnholdet i egg forebygger sykdom da det innholder både zeaxanthin og lutein. Forskning viser oss at dette reduserer riskikoen for dårlige syn, spesielt hos eldre. Hjernens hukommelse og utvikling kan forsterkes gjennom kolininnholdet i egg.

Fordelene du får av å spise egg kan kun oppnås hvis du opprettholder eggene på en god måte. Egg skal være i kjøleskapet (relativt lav tempratur) og kokes eller stekes så du dreper potensielle bakterier. Ønsker du å lære mer om næringsinnholdet kan du besøke matprat.no.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭