I dag ser vi på internett som nærmest en selvfølge, det er nesten rart å tenke på at det var helt ukjent for folk flest så sent som for 25 år siden. Internetts historie begynner på sett og vis med de første elektroniske datamaskinene i den tidlige etterkrigstiden.
Man begynte å jobbe med forskjellige nettverkssystemer både i USA, Frankrike, og Storbritannia. De første kontraktene fra det amerikanske forsvarsdepartementet som var ment å gi støtte til utviklingen av slike nettverk ble undertegnet i løpet av 1960-tallet. ARPANET, den viktigste forløperen til dagens internett, var ett av prosjektene som fikk støtte. Den første “meldingen” over noe tilsvarende internett ble sendt via ARPANET mellom forskere ved universitetene UCLA og Stanford i California i USA.
Forskjellige nettverk som lignet på ARPANET, som for eksempel CYCLADES og Merit Network, ble utviklet videre inn på 1970-tallet. Viktige fremskritt i forskningen ble faktisk gjort på et fysikklaboratorium i Storbritannia, og la grunnlaget for den videre utviklingen der og andre steder.
De som drev ARPANET fremover oppdaget etter hvert hvordan man kunne binde forskjellige nettverk sammen til stadig større nettverk, og dette ble selvfølgelig grunnlaget for det som er dagens kjempestore nettverk av nettverk, det vil si internett.
Fra 1980-tallet begynte også National Science Foundation i USA, som tilsvarer Forskningsrådet i Norge, og interessere seg for denne utviklingen, som lenge hadde vært drevet av forsvarsinteressene og ulike ingeniørnerder.
Internett lansering
Det store nøkkelåret var 1982, da TCP/IP ble introdusert som standard nettverksprotokoll for ARPANET. Som mange vil vite er det TCP/IP som fortsatt brukes på internett i dag. Flere forskningsinstitusjoner bygde opp såkalte supercomputere og satte dem i sammenheng med hverandre via ulike nettverk.
Helt på slutten av 1980-tallet kom de første fremstøtene for å gjøre internett kommersielt tilgjengelig. ARPANET ble avskaffet, og et nett som i frie land er tilgjengelig for alle, ble til.