Norgee

Hva er Rent kosthold? – Enkel Definisjon

Fruits salad with nuts, balanced food, clean eating. Spinach with apples

I dette innlegg skal vi ta for oss nettopp “hva” ren, naturlig og næringsrik kost er

På denne bloggen vil vi ta for oss både inspirerende- og informerende innhold om et renere og sunnere kosthold. I første omgang skal vi derfor presentere hvorfor akkurat denne type mat? Hva er så bra med det? Hvorfor burde vi spise renere?

Hva er ren mat?

Ren mat. Med dette mener vi hovedsakelig u-prosessert mat. Maten har ikke vært gjennom maskiner eller blitt behandlet på noen som helst måte. Ingenting er tilsatt og du sitter med matvarer urørt og klar for å spises slik de naturlig er. Dropp ferdigmaten, bytt ut med hjemmelaget!

Healthy clean food consisting of grilled saba fish, Variety of vegetables
Ren og uprosessert mat

Hva er naturlig mat?

Naturlig mat. Vår huskeregel er å alltid prøve og tenke “hel mat”. Det er kanskje dyrket frem, plukket opp fra jorden eller ned fra et tre, eller fisket opp fra sjøen. Det er det jorden naturlig har å tilby og man bruker disse ressursene direkte.

Young woman with vegetables grown on a home farm, eco-food
100% Naturlig mat fra hagen

Hva er næringsrik mat?

Næringsrik mat. Hovedpoenget med å spise er å få i oss den næringen kroppen faktisk trenger. Du skal få i deg nok og variert av alle næringsstoffer og de skal “gjøre noe” bra for kroppen. For å vokse, ha energi, holde seg frisk, optimal hjerne og ja faktisk for å overleve. Mat er vår venn og skal behandles slik også.

I et slikt rent kosthold kan man stort sett spise det man ønsker bare man forholder seg til disse holdepunktene rent, naturlig og næringsrikt. Frukt, grønt, bær, fullkorn, egg, frø, nøtter, fisk, kylling og til og med litt rent kjøtt – alt er lov. Men ofte så unngår man melk, så dette er perfekt for de med laktose-intoleranse.

Healthy breakfast set with coffee and granola
Næringsrik frokost. En blanding av bær og nøtter

En smakebit på de gode fordelene som kommer ved et rent kosthold, er:

  • Bedre helse og immunsystem
  • Stabiliserer blodsukkeret og hormonene
  • Bedre tarm og friskere hud
  • Økt energi
  • Gode byggeklosser til kroppen

Er et plantebasert kosthold bra for kroppen?

Ren mat består mye av plantebaserte matvarer. Det er dette jorden naturlig har å by på, minus dyreriket. Plantebasert kosthold og nye oppskrifter helt uten kjøtt har vært veldig i vinden de siste årene. Noen sverger til dette type kostholdet, mens andre mener det er skadelig for kroppen.

Plant-based sources of Omega-3 acids
plantebasert kosthold

Dette er et svært interessert tema og vi er her for å legge frem alle påstandene og forklare deg hva som faktisk er bra og dårlig med plantebasert mat.

Først og fremst HVA ER er et plantebasert kosthold?

-Det baserer seg på fem matvaregrupper: grønnsaker, belgvekster, nøtter, frukt og fullkorn

-Alt av næring kommer fra planteriket

-Det finnes flere varianter av et plantebasert kosthold, blant annet: vegansk, flexitarisk og middelhavs.

Plant based lunch meal with broccoli and avocado.
plantebasert lunchbowl

FORDELER

Sunt hjerte

Plantebasert er ofte forbundet med mindre hjerte- og karsykdommer. Det bidrar til et med gunstig blodtrykk. USAs kostråd 2020 anbefaler et plantebasert kosthold på det sterkeste og mener at kjøtt og meieri er helt unødvendig i kostholdet. De fremhever at rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er assosiert med mange sykdommer, blant annet hjerte- og karsykdommer. Man burde erstatte det mettede fettet i kjøtt, men det umettede fettet i plantekost.

Sunnere vekt

Overvektige er mye sjeldnere blant de som spiser plantebasert. Disse har i gjennomsnitt en bedre helse og nærmere sin individuelle idealvekt (World Health Organization, 2016).

Forebygge kreft

Det er forskjellige stoffer i frukt og grønnsaker som kan motvirke kreft, mens rødt kjøtt kan fremkalle hevder Helpa med sin eksterne kilde.

Helpa.no viser til at omfattende forskning sier at et plantebasert kosthold slår ut som et av de sunneste kostholdene. Middelhavskost som inneholder minimalt av kjøtt og meieriprodukter er med på å motvirke slag og Alzheimers.

Det er flere som er overbevist av det plantebaserte kostholdet, både kvinner og menn. Liam Hemsworth og Alicia Silverstone er to av mange som sverger til dette kostholdet, og som holder seg frisk og rask med plantebasert mat.

ULEMPER

Mangel på næringsstoffer

Ved å kutte ut kjøtt mister man en del næringsstoffer som man vanligvis får og trenger fra kjøtt. Dette kan for mange være litt ukjent og ikke alle er klar over dette. Med en lengre periode uten kjøtt eller noe erstatning for dette, kan du bli underernært.

Kalsium

Kalsium er en av de viktigste næringsstoffene som man står i fare for å gå i underskudd av. Disse finnes som oftest mest av i melkeprodukter. Som vegetarianer spiser du ofte veldig lite av dette og du kan dermed få et mangel på kalsium. Som igjen kan gå utover benhelsen spesielt. Heldigvis er det helt mulig å ta kosttilskudd som kan dekke ditt kalsium behov.

B12

B12 finnes det plenty av i kjøtt, og kan være vanskelig å få like god mengde av i andre matvarer. Her kan man også ta kosttilskudd for å dekke ditt behov.

Det er et hav av muligheter selvom man kutter ut kjøtt. Følg med videre på bloggen så kommer det flere gode oppskrifter. 

Bucketwheat Groats with Kale and Garlic. Healthy Plant Based Vegetarian Diet.
Sunn plantebasert lunchbowl

Alt i alt vil vi si at med litt god planlegging vil ikke et plantebasert kosthold være særlig skadelig for deg, tvert imot mer fordelaktig. Spis nok og sørg for at du får i deg DITT daglige behov av kalorier og næringsstoffer. Så vil et plantebasert kosthold bare være med på å styrke kroppen din på en ren og naturlig måte.

Har du et type kosthold du lurer litt på? Legg gjerne igjen en kommentar!

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭