Hvorfor ta vare på den psykiske helsa vår?
Vi alle har det! Den psykiske helsa vår er et overordnet begrep som referer til vår generelle psykiske trivsel. Det inkluderer alt fra hvordan du føler deg, relasjoner du har og din evne til å håndtere livets utfordringer.
Alle kan, og vil, mest sannsynlig oppleve psykiske eller følelsesmessige plager i løpet av livet. Det er faktisk så mye som 50 % av den norske voksne befolkningen som gjennomgår en psykisk lidelse i løpet av livet, og ca. en tredjedel av oss i løpet av et år. Dersom man ser utelukkende på barn og unge, har så mange som 15-20% nedsatt funksjon grunnet psykiske vansker.
Mye nyere forskning viser at mange av de psykiske lidelsene og følelsesmessige problemene mange opplever kan forebygges og behandles. Kanskje har du allerede en god psykisk helse, men ønsker å opprettholde den. Eller kanskje du har en psykisk helseplage, og ønsker derfor en «booster» for din psykiske helse.
16 psykisk helse tips som hjelper deg i hverdagen
Her kommer 16 gode tips som kan hjelpe deg med å få opp humøret, bli mer spontan og nyte livet her-og-nå.
1. Skriv en takknemmelighetsdagbok:
Skriv ned 3 positive ting som har skjedd i løpet av dagen eller 3 ting du er takknemlig for den dagen. Dette kan bidra å bevisstgjøre deg selv på hva som gir deg positivitet i hverdagen. En takknemmelighetsdagbok kan være en fin måte å finne verdsettelse av relasjoner eller situasjoner i en hektisk hverdag.
2. Ta deg tid til en deilig kopp kaffe om morgenen:
Kaffekonsumering er knyttet opp mot lav forekomst av depresjon. Om du ikke liker kaffe, prøv en av grønn-te! Hva er vel bedre en rolig start på morgenen? Selv med en varighet på 5 minutter, kan det gi deg en «boost» for mange timer utover formiddagen.
3. Prøv noe nytt:
La kreativiteten din skinne. Prøv noen nye oppskrifter, lær deg å strikke eller sy, skriv dikt, lær deg et instrument, lag deg en kjærlighet for planter – her er listen lang! Finn en hobby som utfordrer kreativiteten din. Kreativitet og trivsel går sammen som hånd i hanske!
4. Ikke glem å le: «en god latter forlenger livet»:
Om ikke det er sant, vet vi at latter reduserer forekomst av angst. Gjør noe som får deg til å le – bruk tid med sammen med de vennene eller familie som alltid får deg til å le. Se på komedier eller morsomme serier. Dra på et stand-up show, eller sjekk ut morsomme klipp på YouTube.
5. Gjesp i vei:
Det viser seg at gjesping avkjøler hjernen. Det kan bidra til økt tilstedeværelse og effektivitet. Det er også en deilig følelse når man gjesper. Så nå er det bare å gjespe i vei!
6. Vær i fysisk aktivitet:
Fysisk aktivitet har en stor innvirkning på vår psykiske helse og trivsel. Mange har mye å gjøre i hverdagen og finner ikke tid til den fysiske aktiviteten – men så lite som 10 minutter med aktivitet kan bidra til å øke vår tilstedeværelse, energinivå og bidra positivt på humøret. Fysisk aktivitet er alt fra gange, styrketrening, løping, hopping på trampoline, lek med barna – alt som holder kroppen i aktivitet. I tillegg til å gi en «booster» i mange timer fremover, frigjør kroppen øyeblikkelig stoffene endorfiner og dopamin ved aktivitet, som gir oss lykkerus og økt energinivå.
7. Er det noe som plager deg?
Få det ut, på papir: å skrive en dagbok eller rett bare «skrible» ned tanker på papir kan hjelpe deg å redusere stress. Å få ut negative tanker og opplevelser kan jobbe forebyggende mot den psykiske helseplagen, depresjon.
8. Tilbring tid med pelsvenner:
Å tilbringe tid med dyrevennene våre senker stress hormonet, kortisol. Det frigjøres også mengder av oksytocin, som er trivsels-hormonet i kroppen. Dersom du ikke har et kjæledyr selv, dra på besøk til noen med dyr, vær dyrepasser eller meld deg som frivillig på et dyremottak e.l.
9. Er du i en stresset situasjon? Smil!:
Det er kanskje ikke det enkleste å få til, men ved å smile senker du hjerterytmen og kroppen roer seg ned. Perfekt i en stressende situasjon!
10. Vær turist i egen by:
Det er ofte kun når man drar utenbys at man besøker turistattraksjoner. Ved å utforske byen du bor i, vil du bli overrasket over alle de kule attraksjonene og stedene du har rett utenfor døra di. Ta deg tid til å være turist i egen by.
Relatert: Hva er psykisk helse og hvordan forbedre den
11. Kjølig rom – god natt søvn:
Ved å sove i et for kaldt eller for varmt rom kan du øke oppvåkninger og REM-søvn. Den perfekte soveromstemperaturen ligger mellom 15-20 grader.
12. Prøv å gjøre klar lunsj og antrekk for uken:
Om du er som flertallet i Norge, er morgenen en hektisk affære. Ved å gjøre klar lunsjen kvelden før og ha antrekk til deg selv (og barn) ferdig lagt frem – vil du spare tid og krefter om morgenen. I tillegg gir det deg en følelse av å ha kontroll over dagen eller uken, som kan gjøre deg mer selvsikker for dagens kommende gjøremål.
13. Vær ute i solskinn:
har du hørt at sola er bra for både kropp og sjel? Det er ikke løgn. Å tilbringe tid ute i sola gir oss mange gode helseeffekter. Solskinn øker mengden av D-vitamin i kroppen, bidrar positivt på humøret, øker søvnkvaliteten, styrker skjelettet og senker blodtrykket vårt. Prøv å få til 15 minutter ute i sola hver dag!
14. Fokuser på kostholdet ditt:
En sunt og balansert kosthold øker humøret ditt, tilstedeværelsen din og vil gi et økt energinivå. Forsøk å spise mest mulig råkost; grønnsaker og frukt, kornprodukter, nøtter og meieriprodukter. Start dagen med en frokost og spis jevnlige måltider gjennom dagen. Unngå mest mulig hurtigmat og «raske» løsninger, som sjokolader, brus, potetgull og lignende.
15. Tilbring tid med familie og venner:
lag middag eller kveldsmat sammen, gå på tur i nabolaget eller dra til en park, spill et spill eller hjelp hverandre med hverdagslige ting. Det er 12 ganger mer sannsynlig å føle seg lykkelig de dagene man tilbringer 6-7 timer sammen med familie eller venner.
16. «De som aldri har gjort en feil, har aldri prøvd noe nytt»- Albert Einstein.
Kom ut av komfortsona di og prøv noe du aldri har prøvd før, for å gi plass til spenning og nye eventyr.