Studenter som vurderer en utdanningskarriere lurer ofte på “hvor mye tjener en lærer?” Lærernes lønn er konstant et hett tema som har skapt flere streiker. Lærere har blitt notorisk betalt lave lønninger og undervurdert i flere tiår. Det er en populær misforståelse at lærere har korte arbeidsdager og god ferie.
I virkeligheten bruker lærerne mange timer utenfor den seks timer lange skoledagen til å planlegge leksjoner og møte foreldre. Lærere er også ansvarlige for å utstyre klasserommene med dyre skoleartikler. Lærere tjener vanligvis mindre enn ansatte i andre profesjonelle bransjer. Denne artikkelen identifiserer gjennomsnittlig lærerlønn og utforsker de ulike faktorene som påvirker lønn for lærere.
Hvor mye tjener en lærer?
Startlønnen for en lærer er: 489 700 Kroner
Hvor mye tjener en lærer etter ti år?
Etter 10 år som lærer kan man forvente å tjene: 536 300 Kroner
Lærerlønn etter klassetrinn
Statistisk sentralbyrå (SSB) beregner en median årslønn på 429 129 for alle nyutdannet. Det er lavere enn Norges gjennomsnittlige årslønn på 585 000 kroner, noe som gir mening. Lærernes lønn varierer imidlertid sterkt basert på klassetrinnet som blir undervist.
Grunnskolelærere har en medianlønn på 563 880 kroner.
Lærere fra ungdomsskolen eller ungdomsskolen rapporterer en gjennomsnittlig inntekt på 583 200 kroner.
Lærere på videregående skole tar med seg en gjennomsnittlig lønn på 612 400 kroner.
Lærere for voksne tjener 522 400 kroner.
Karriere- og teknisk utdanningslærere har en gjennomsnittlig årlig inntekt på 571 300 kroner.
Yrkesutdanningslærere ved ungdomsskoler samler inn medianlønn på 542 100 kroner.
Høyskoleprofessorer har de høyeste undervisningslønnene med et gjennomsnitt på 795 400 kroner. Som en generell tommelfingerregel får lærerne mer lønn når studentene blir eldre.
Kilder fra SSB
Les også: It ansatt lønn
Lærerlønn etter arbeidsmiljø
Å svare på hvor mye lærere tjener krever å ta hensyn til hvor lærerne kan jobbe. Ulike skoletyper har forskjellige lønnsstrukturer for lærerstaben. For eksempel har barneskoler og ungdomsskoler en tilnærmet lik gjennomsnittlig årlig gjennomsnittslønn.
Lærerlønn etter emneområde
Arbeidsdepartementet samler ikke inn lønnsdata for PreK-12-lærere innen forskjellige fagområder. Ett unntak er for spesialundervisningslærere som tjener en median årlig lønn på 595 300 kroner. Likevel kan potensielle lærere gjette hvilke akademiske fag som betaler mest. Mangelområder med stort behov, inkludert matte, naturfag og fremmedspråk, er de mest lukrative. Lærere kan også forutsi best betalte fag ved å se på lønnstall for høyskoleprofessorer.
Lærerlønn etter utdanningsgrad
Lærere tar med seg en rekke forskjellige ferdigheter, bakgrunner og grader til sine klasserom. Lærers lønn kan bli sterkt påvirket av den profesjonelle akademiske historien. Lærere med mer avanserte grader kan forhandle fram bedre kontrakter med høyere lønn og fordeler.
Lærerlønn etter erfaringsnivå
Unge, lyse øyne lærere som nylig avsluttet høyskoleutdannelsen, starter på nederste trinn i lønnstigen. Lærernes lønn har en tendens til å øke gradvis med kampanjer etter hvert som lærere blir mer erfarne.
Hvordan lærerlønn sammenligner seg med andre skoleansatte
Lærere er bare en komponent i det aktive skolesamfunnet. Hvordan betaler lærerlønnen seg med lønnene til andre ansatte som ikke er lærer? Som regel i de aller fleste tilfeller så har lærere en god del høyere lønn en for eksempel vikarer eller innleide støttekontaker.
Administrasjonen, som er på den andre siden har som regel høyere lønn en lærere ettersom dem jobb er å drifte administrasjonen i skolen. Dette er ofte økonomiske eller planleggingsjobber for flere trinn.
Skjulte kostnader ved å ha en lærerjobb
Noe som de fleste ikke er klar over er skjulte kostner i lærer yrke. Ofte må lærere punger ut penger fra sine allerede beskjedne lønning for å kjøpe blyanter, notatbøker, mapper, plakater og mer. Mange lærere får ikke disse beløpene refundert av skolen og er dermed med på å trekke ned netto lønnen. Lærere i Norge bruker i overkant av 3000 kroner i året på utstyr som blir brukt i jobbsammenheng.