Norgee

Hvorfor er himmelen blå? – Enkelt forklart

hvorfor er himmelen blå?

Hvorfor er himmelen blå?

Folk tenker ofte at himmelen er blå på grunn av refleksjonen fra havet, så simpelt er det ikke. Det er faktisk jordas atmosfære og noe vi kaller “spredning” som sørger for himmelens blåfarge.

Grunner til at himmelen er blå

  • Når hvitt lys passerer atmosfæren er det små luftmolekyler som skaper det vi kaller, en spredning.
  • Spredningen som forårsakes av luftmolekylene blir forsterket når lysets bølgelengde avtar.
  • Blått og fiolett lys har veldig korte bølgelengder, rødt lys har den lengste. Derfor er spredningen til blått lys mer synlig sammenlignet med rødt. På dagen ser vi spredningen av blått lys som sørger for at himmelen ser blå ut.
  • Under soloppgang og solnedgang tar det lenger tid for lyset å reise gjennom jordens atmosfære. Spredningen av blått lys forsvinner, mens rødt lys blir mer synlig. Dette er grunnen til at himmelen kan se rød ut på morgen- og kveldstimene. 


Hva er hvitt lys?

Solen sender ut farger (med andre ord visuelt lys) som vi ser som hvitt lys. Som Isaac Newton demonstrerte på bilde under, når hvitt lys passerer gjennom prisme kommer fargene fra regnbuen. Dette viser at hvitt lys inneholder alle fargene som vi visuelt kan se. Fargene har forskjellige bølgelengder og reagerer forskjellig med ulike forhold. Blå og fiolett farge har de korteste bølgelengdene, mens rød har de lengste. 

Isaac Newton sitt prisme

Spredning av lys

Jordas atmosfære inneholder en rekke luftmolekyler. Sollys kan bli dirigert av disse molekylene, dette er det vi kaller spredning. Disse luftmolekylene er mindre enn bølgelengdene av visuelt lys, som sørger for at spredning skjer. Mannen bak teorien “spredning” heter Lord Rayleigh. Spredning forsterkes når lyset avtar, dette er grunnen til at blått lys vises mer enn rødt lys. 

Himmelen på dagtid

Når solen er midt på himmelen kan den fremstå som hvit. Dette er fordi lyset har kortere distanse fra atmosfæren til oss. Spredningen er liten, selv for blått lys. På dagtid ser himmelen blå ut fordi blått lys har det største spredningen på disse tidspunktene. Blått lys blir dirigert over hele himmelen, andre farger har derimot ikke samme spredning og blir vist mindre.

Hvis vi sammenligner fiolett lys med blått lys har fiolett en kortere bølgelengde enn blått lys. Hvorfor har ikke himmelen en fiolett farge?

Grunnen er at øynene våres er mer sensitive til blått lys, samt at det blir transportert mer blått lys gjennom atmosfæren enn fiolett lys.

Relatert: Hva er Energi? – Enkelt Forklart

Hvorfor ser skyene røde ut ved solned- og soloppgang?

Under solnedgang og soloppgang ser det ut som at skyene skifter farge. Under disse tidsperiodene tar det lenger tid for lyset å reise gjennom atmosfæren, spredningen er for stor for det blå lyset og vi vil derfor ikke se dette. Vi ser derimot oransje og rødt lys fordi spredningen er liten for disse fargene. Derfor ser himmelen og skyene røde ut ved solnedgang og soloppgang.

rød himmel

Hvorfor er havet blått?

Himmelen sin blåfarge kommer ikke av refleksjonene fra havet, men hvorfor er havet blått? Er det helt motsatt… havets farge er en refleksjon av himmelens blåfarge?

Det er ikke himmelen sin refleksjon som gjør havet blått. Det handler fortsatt om hvordan ulike bølgelengder av lys blir påvirket av ulike stoffer. Vannmolekyler er veldig gode på å absorbere lange bølgelengder av lys. Når sollyset treffer vannet blir farger som rødt og oransje absorbert veldig lett, mens farger som blått reflekteres tilbake til oss. Grunnen er at blå lys har en kort bølgelengde og vil ikke bli absorbert i havet på samme måte som rødt og oransje. Du kan i noen tilfeller se farger som grønn, dette er fordi sollys treffer ulike partikler og stoffer i vannet som skaper denne fargen.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭