Norgee

Romsdalseggen Topptur – Alt du trenger å vite i 2021 – Norgee

romsdalseggen

Den flotte turen opp til Romsdalseggen er en unik tur på 7 timer og går via det friske Halsaskaret. Turen er mer krevende enn Romsdalseggen-turen om Høgnosa. Dette er en rute med noen luftige partier og som er mer vær og vind utsatt.

Tar du med deg familien, kan det være lurt å gi dem fjellerfaring i forkant. Turen byr på smale partier i Halsaskaret og Mjølvaskaret og for å minimere toveistrafikk anbefaler vi å gå Romsdalseggen fra Venjesdalen og til Åndalsnes.

Rutebeskrivelse for Romsdalseggen

For å gjøre turen litt enklere, så har vi satt sammen en komplett rutebeskrivelse for Romdalseggen.

Turen starter ved parkeringsplassen på Venjedalssetra. Gjennom sommersesongen går det daglig avgang med buss fra buss-stasjonen på Åndalsnes. Det anbefales å bruke denne slik at du slipper å organisere henting av bil i Venjesdalen i etterkant. Stien er en DNT-sti som er godt merket. Følg så veien et lite stykke og ta av til høyre. Deretter følg godt merket sti opp lia til høyre for elva.

Omtrent halveis i heia må du krysse elva på et flatt parti og fortsette opp til venstre for elva. Her er det flotte steder å ta en rask pause og nyte naturen underveis. Like etter tregrensa legger terrenget seg, og stien går slakt innover Hesteheian. Like før du når vannskillet kommer du til et skiltet stikryss.

Neste steg er å ta til venstre og følge den opptråkket stien langs fjellryggen oppover mellom Blånebba og Mjølvafjellet, som også er kalt Steinfjellet. Det er en tung oppstigning, men du blir belønnet med en helt fantastisk utsikt når du kommer opp på toppen av ryggen. Den anbefales å ta turen via toppen av Blånebba om du har ekstra tid og krefter. Denne omveien, blir ofte kalt for en god omvei og tar rundt en time ekstra tur/retur, og turen følger toppryggen hele veien opp og tilbake.

Norgee - Alt av fakta om Norge
DNT, Den Norske Turistforening

Hvis ikke tar av til høyre og følger ryggen som går over til en egg mot Mjølvafjellet. Stien mot Åndalsnes følger denne toppeggen videre hele veien. I starten må du holde til venstre på eggen, helt på kanten mot Romsdalen. Etter et lite stykke går eggen litt bratt ned og over Halsaskaret, før oppstigningen til Mjølvafjellet. Her er det et kort bratt parti som er sikret med kjetting.

Like før du når toppen av Mjølvafjellet passerer du Romsdals mest høytliggende bjørk, som klorer seg helt fast helt på kanten. Etter bjørka legger terrenget seg, og stien følger et stykke til venstre for ryggen ut til Aakesvarden som står helt på kanten mot Romsdalen. Herfra er det en markert egg som leder ned mot Mjølvaskaret, med en luftig passasje hele veien over til Høgaksla.

Fra Høgaksla går stien ned en rygg til høyre og så videre ned eggen til Nesaksla, der det er en steinhytte og toppstasjon for Romsdalsgondolen. Fra Nesaksla er det tydelig og godt merket sti ned. I de bratteste partiene øverst slynger nå Romsdalstrappa seg ned, vi anbefaler en tur ut på Rampestreken som gir en luftig opplevelse med veldig flott utsikt.

Etter Romsdalstrappa går stien ned skogen til Åndalsnes. Alternativt kan nedturen fra Nesaksla gjennomføres med Romsdalsgondolen.

Norgee - Alt av fakta om Norge
Elektrisk buss fra Åndalsnes til Romsdalseggen

Romsdalseggen buss

Turen over Romsdalseggen starter med busstransport fra sentrum av Åndalsnes.
Bussen bringer deg til Isfjorden og videre gjennom flott kulturlandskap til Venjedalssetra. 

Stien er merket med røde T’er, og starter fra parkeringsplassen hvor bussen stopper. Herfra er det moderat stigning opp Hestheia langs Tverrelva.  I Hestheia er det siste mulighet for å fylle opp drikkeflaskene, så husk dette før du forlater elva.

Oppå flaten deler stien seg, og du skal gå i vestlig retning opp den bratte fjellsiden som tar deg opp på selve Romsdalseggen. Krysset er skiltet og godt merket.

Romsdalseggen camping og overnatting

Romsdalseggen camping ligger i vakre omgivelser, mellom de majestetiske fjellene i Romsdal. Starten på turveien Romsdalseggen er 10 kilometer fra campingplassen.

Elven Istra flyter like ved campingplassen, og fjorden ligger like i nærheten. Du kan leie båter på campingplassen. Isfjorden er kjent for det store utvalget av muligheter for fotturer og sykling i fjellet. Fra de korte og enkle familieturene til de ekstreme turopplevelsene og klatring – der de profesjonelle fjellguidene er klare til å ta deg helt til toppen!

Hvis du er en ekte fjellelsker, er Isfjorden den rette stedet å starte dagen. Avstanden fra campingplassen til Isfjorden sentrum er mindre enn 1 kilometer. Her finner du den lokale butikken, en nydelig kafé, og bussholdeplassen med vanlig bussforbindelse til Åndalsnes og Molde. Avstanden fra Åndalsnes jernbanestasjon til campingplassen er 6 kilometer.

Overnattingsmuligheter

  • Teltplass
  • Oppstillingsplass for bobil, inklusiv strøm
  • Enkel hytte – 4 personer
  • Enkel hytte – 6 personer
  • Hytter: 4 stk – 1 roms hytter med 4 senger. Hyttene har kjøleskap og kokemuligheter. 2 stk – 2 roms hytter med 5 senger, hyttene har kjøleskap og kokemuligheter. Båter med motor for utleie. For bestilling og andre opplysninger, ta kontakt.

Ønsker du å bestille overnatting, så kan du gjøre dette gjennom booking.com

Romsdalseggen høyde

Romsdalseggen er en fantastisk toptur og består av en rekke fjelltopper som øker i høyde mot sørøst:

  • Nesaksla (715 moh.)
  • Høgaksla (Høgnosa, 991 moh. i nord til 1187 moh. i sør),
  • Mjølvafjellet (1215 moh.)
  • Og lengst i sørøst den høyeste, Blånebba (1320 moh.), som ligger ut mot Venjedalen.

Fra fjellrekken er det fin utsikt til Romsdalsfjorden, Trollveggen og Romsdalshorn.

Norgee - Alt av fakta om Norge

Hvor mange går romsdalseggen hvert år?

Hvert år besøker tusenhvis av både nordmenn og turister romsdalseggen. Denne atraksjonen har blitt mer og mer propulær med årene. Bare i 2019 ble det registrert over 30 000 turglade folk som tok turen opp fjellet. Dette er nesten en 30X sammenlinket med 2011 da det kun ble registrert rundt 750 stk.

Romsdalseggen hvor lang tid?

Når du planlegger en slik tur har du garantert tenkt på tidsperspektivet rundt denne turen.

Selve turen er en lengre og slak tur oppover. I snitt så tar turen rundt 7 timer med normale pauser. Vi anbefaler selvfeølgelig å ta det rolig oppover, ettersom turen innebærer flere bratte partier.

Og ikke mist husk å nyt både turen og utsikten.

Hvor Ligger Romsdalseggen?

Romsdalseggen ligger i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Hvis du er kjent i området så ligger det rett ved Åndalsnes hvor de filmet Kompani Lauritzen.

For å komme seg til Romsdalseggen så er det en liten kjøretur øst for Ålesund eller Stranda.

Viste du at på samme turen opp til Romsdalseggen så finner du Rampestreken?

Er du norsk elbil entutiast og har planer om å dra på langtur med elbilen din? Da kan det være lurt å parkere like ved busstasjonen i Åndalsnes. Her finner du en ladestasjon, hvor du kan lade din etron, tesla eller taycan.

Romsdalseggen kart

Nå som du har lest og gjort opp noen tanker for en potentiell tur så lurer du kanskje på hvordan denne turen ser ut?

Kanskje du også trenger et kart for å visualisere dette? Da har vi et flott kart for deg og din tur til Romsdalseggen.

Norgee - Alt av fakta om Norge
Romsdalseggen kart, snl.no og statens kartvek.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭