Norgee

GRATIS Tips Om Lading Av Elbil – Lurt å få med seg

Close-up of man's hand, inserting a charger into his electric car against the background of

Det grunnleggende om hjemmeladestasjon, hurtiglading, ulike ladekontakter og ladehastigheter.

Vi anbefaler å få installert hjemmeladestasjon der du lader til daglig. I tillegg gir stadig flere hurtigladere et sikkerhetsnett for de som behøver raskt påfyll av strøm i løpet av dagen.

Dette trenger du:

  • Hjemmeladestasjon der du lader til daglig (ekstrautstyr)
  • Ladekabel med vanlig stikkontakt for lading på gammel type ladestasjoner og på besøk (standard)
  • Ladekabel med Type 2-kontakt for lading på nye ladestasjoner (standard eller ekstrautstyr)
  • Hurtigladestasjoner har multistandard ladekabler så du trenger ikke ta med egen

Mesteparten av elbilens strømbehov fylles hjemme mens du sover. Da lader du med en hjemmeladestasjon. Batteripakken er fulladet når du kjører av gårde om morgenen. Med en rekkevidde på 75 -150 km per lading for en typisk elbil vil slik normallading være tilstrekkelig for de aller fleste i hverdagen.

For deg med lang vei til jobben vil lademulighet på arbeidsplassen gi nødvendig påfyll av strøm. På en arbeidsdag får du fylt opp batteriet igjen på de fleste elbiler.

Hjemmeladestasjon

For å slippe å ta ut ladekabel fra bilen og koble til og fra hver morgen kan du investere i en ladeuttak med fastmontert kabel eller uttak for den nye elbilkontakten (Type 2). Slikt dedikert ladeutstyr kan du kjøpe hos Installasjonsservice som selger og installerer dette. Ladeuttak gir også mulighet for raskere lading og er en mer robust og sikrere løsning enn vanlig stikkontakt. Dette er en god investering i egen bolig.

Vanlig stikkontakt

Fortsatt er det mange som lader elbilen til daglig fra vanlig stikkontakt med ladekabelen som følger med som standard. Husk at hvis du bruker vanlig stikkontakt må du ha en dedikert strømkurs og en krok ved siden av for å henge opp ladekabelen. Sjekk stikkontakten jevnlig for skader og misfarging fra varmgang. For nyinstallasjon av stikkontakt for lading av elbil er det krav om maks 10A sikring og det må brukes B-vern

Den nye elbilkontakten (Type 2)

Type 2 kontakt

Den nye elbilkontakten (Type 2) skal erstatte bruk av vanlig stikkontakt for lading av elbil. Mens lading med vanlig stikkontakt er begrenset til rundt 2,5 kW (10A), kan man med den nye elbilkontakten lade opptil 43 kW. Forutsetningen er at ladeuttaket leverer så mye strøm og at elbilen støtter raskere lading med den nye elbilkontakten.

Ladekabel med denne kontakten begynner nå å bli levert som standard på mange nye elbiler. Installasjonsservice selger ladekabel med den nye elbilkontakten.

Lading i borettslag og på jobb

Bor du i borettslag eller sameie kan du normalt ikke sette opp ladestasjon i fellesgarasjen på egen hånd.  De som tilbyr parkeringsplasser for vanlige biler bør også tilby ladeplass for elbil.

Offentlige ladestasjoner

De fleste kommuner i Norge og mange bedrifter har installert offentlige ladestasjoner for sine innbyggere og kunder.  På : ladeinorge.no , ladestasjoner.no og andre nettsider finner du oversikt over offentlige ladestasjoner. Husk å ikke okkupere ladeplassene om du ikke har behov for lading.

Hurtiglading

Hurtigladestasjoner er elbilens svar på bensinstasjoner. Her kan du fylle batteriet på en typisk elbil i løpet av en halvtime, lengre når det er kaldt. I dag finnes det over 350 hurtigladestasjoner i Norge. På elbil.no finner du et hurtigladekart .

Vi anbefaler nye elbilister å teste en hurtiglader eller to en dag de har god tid og ikke er helt tomme for strøm. Da vet du hvordan det fungerer og slipper å få eventuelle overraskelser når du har lite strøm og dårlig tid.

Hurtigladere har alltid fastmontert kabel og det finnes flere typer kontakter for hurtiglading avhengig av hvilken elbil du har.

Japanske CHAdeMO er i dag mest vanlig med støtte for elbiler som for eksempel Nissan LEAF, Mitsubishi i-MiEV og Peugeot Partner Electric.

Den europeiske og nordamerikanske standarden Combo brukes blant annet av Volkswagen e-Golf og BMW i3.

Tesla har en egen standard for sine superladere. Renault ZOE og Tesla støtter semihurtiglading med den nye elbilkontakten (Type 2).

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭