Tiktok har vist seg å bli en arena der mennesker har muligheten til å utfolde seg kreativt. Matlagingsvideoer har blitt blant de mest populære søkene i appen og tiktok pasta har vist jeg å bli en storfavoritt. Her kan man både finne enkle retter, som passer perfekt i hverdagen, men også mer avanserte retter fra andre deler av verden. Noe som virkelig har tatt av på TikTok er søkeordet pasta. Her finner man oppskrifter, på en rekke ulike pastaretter. Både pastaretter med fløtesauser, grønnskaer, tomatsauser og ostesauser. Pasta kan være så mangt, der smakene og ingrediensene kan variere.
Gigi Hadids vodka pasta – supercreamy pasta
Dette trenger du:
- 5 ss olivenolje
- 4 hvitløksfedd
- 1 ts chiliflak
- 1 ts chilipulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 1 ts paprikakrydder
- 1 stor rødløk
- 3 ss tomatpure
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 3 dl fløte
- 1 dl pastavann
- 2 ss smør
- 60 gram parmesan, og litt ekstra til topping
Pasta:
- 400g pasta
Anbefaler å bruke penne, rigatoni eller skjell pasta
Slik gjør du:
- Start med å koke pastaen, som anvist på pakken. Salt vannet godt. Når pastaen har kokt ferdig, sparer du på 1 dl av vannet, for å bruke senere i matlagingen.
- Start deretter på sausen. Kutt opp løken og hvitløken i små biter. Bruk en stekepanne eller en gryte. Ha i tiltrekkelige mengder olje og stek løken.
- Stek løken til den har blitt myk, uten noe særlig farge. Tilsett deretter hvitløken og la det frese sammen i noen minutter. Husk å røre jenvlig.
- Bland så tomatpureen inn i løken. Rør dette godt sammen.
- Hell så fløten over blandingen av løk og tomatpure. Bland dette godt sammen, slik at tomatpureen og fløten har blitt en jevn og kremet saus.
- Smak deretter til med chiliflak, chilipulver, hvitløkspulver, paprikakrydder, salt og pepper.
- Ha i smøret, parmesan og pastavann. La dette småkoke under omrøring i noen minutter.
- Bland deretter pastaen inn i sausen, og server retten med revet parmesan.
Tips:
Dersom du liker maten litt ekstra sterk, kan du tilsette litt vanlig finhakket chili til retten. Man kan også tilsette kylling, det passer veldig godt til denne pastaretten.
Baked feta pasta – den mest virale tiktok pastaen
Dette trenger du:
- 500 g små cherry tomater
- 400 gram feta ost i blokker
- 5 hvitløksfedd
- 1 chili
- 2 dl olivenolje
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- 2 ts oregano
- 4 ss fersk basilikum
- 400 g pasta (100 gram pasta per person)
Slik gjør du:
- Forvarm ovnen på 200 grader.
- Ha cherry tomater, olivenolje, hvitløk, chili salt og pepper i en ildfast form. Bland ingrediensene i den ildfaste formen godt sammen.
- Legg så fetaosten i midten av formen. Ha litt olivenolje over og oregano.
- Stek det så i midten av ovnen på 200 grader i 20 – 30 minutter. Steketiden kan variere. Det er viktig at tomatene blir helt myke.
- Imens det steker i ovnen, koker du opp pasta.
- Ta formen så ut av ovnen og strø basilikum over. Knus og bland dette godt sammen, før du til slutt tilsetter pastaen.
Cajun kyllingpasta – spice opp hverdagen
Dette trenger du:
- 2 stk kyllingfilet
- 4 dl kremfløte
- 400 gram hakkede tomater
- 1 stk gul løk
- 6 hvitløksfedd
- 1 rød paprika
- 1 grønn paprika
- 4 ss tomatpuree
- 4 ss kremost
- 4 dl kyllingkraft
- 100 gram parmesan
Marinade:
- 2 ss olivenolje
- 3 ts caynennepulver
- 2 ss cajunkrydder
- 2 ts pepper
- 2 ts salt
- 2 ss paprikakrydder
- 2 ss hvitløkspulver
- 1 ss løkpulver
Du kan variere mengden av de ulike krydderne, avhengig av hvor sterk du liker maten din. Man kan for eksempel velge et cajun krydder uten cayenne pepper, så maten ikke blir alt for sterk.
Slik gjør du:
- Finn frem en steke panne og tilsett smør eller olje. La pannen varme seg opp, mens du klargjør kyllingen.
- Skær kyllingen i store strimler. Finn så frem en bolle der du tilsetter olivenoljen, cayennepulver, cajunkrydder, pepper, salt, parikakrydder, hvitløkspulver og løkpulver. Bland marinaden og kyllingen godt sammen, slik at kyllingen er dekket godt i marinaden.
- Stek så kyllingen i pannen. Imens kyllingen steker, kutter du opp løken i små biter og finhakker hvitøken.
- Når kyllingen nesten er ferdig stekt, heller du løken og hvitløken i pannen og lar det steke til løken er blank.
- Når løken har stekt, tar du kyllingen ut av pannen og legger den på en tallerken. Det kan være lurt å legge kyllingen i aliminiumsfolie, så kyllingen beholder varmen. La løken og hvitløken være igjen i pannen og tilsett kyllingkraft, hakkede tomater og pasta.
- Bruk en annen panne for å steke den røde og den grønne paprikaen. Disse skal tilsettes senere.
- Kok pastaen din og la den småkoke på medium varme, til pastaen er nesten klar. Deretter tilsetter du kremfløten og tomatpureen og lar det koke, til pastaen er helt ferdig.
- Når det er ferdig med å koke, blander du kremosten inn i pastaen. Smak så til med cajunkrydder. Retten burde ha en jevn og litt tykk konsistens. Dersom den er tynn, kan du la en småkoke til den har en konsistens du er fornøyd med.
- Tilsett så paprikaen. Legg så pastaen på en tallerken og anrett med kyllingen på toppen.
Ønsker du å bli en mester på å steke kylling, trykk her.
Ovnsbakt spagetti – perfekt familiemiddag
Dette trenger du:
- 500 gram spaghetti
- 500 gram pastasaus
- 7 dl vann
- 1 ts oregano
- 1 ts salt
- 4 ss olivenolje
- ⅕ ts pepper
- 5 hvitløksfedd
- 1 gul løk
- 120 gram revet mozarella
Slik gjør du:
- Klargjør ovnen ved å sette den på 200 grader og finn frem en stor ildfastform.
- Plasser deretter spaghettien i den ildfasteformen, så alle ligger horisontalt og hell pastasausen over spaghettien.
- Kutt opp løken og hvitløken. Løken skal kuttes i strimler og hvitløken finhakkes. Fordel dette over pastaen og pastasausen.
- Tilsett så krydder og olivenolje. Salt, pepper og oregano fordeles over formen. Hell over en klunk med olivenolje.
- Dekk blandingen med vann og rør det godt sammen, slik at spaghettien ikke klistrer seg sammen.
- Dekk formen med aliminiumsfolje og putt den i ovnen. Den skal steke i 20 minutter. Men halvveis i stekingen skal den tas ut av ovnen og mikses sammen, slik at spaghettien ikke fester seg til formen og til hverandre.
- Strø så den revede mozarellaen over pastaformen, før du steker den i 10 nye minutter.
Relatert: Den Ultimate Kaffe Guiden – Alle Typer og Varianter
Pasta Alfredo med sprø kylling – for en fin date
Pastasaus:
- 100 g parmesan
- 100-180 g smør
- Salt
- ca. 3 kopper med pastavann
- 125 g pasta per person. Anbefaler tagliatelle
Kylling:
- 4 kyllingfileter
- 4 egg
- Hvetemel
- Kavring
- Salt
- 6-8 kvister salvie
- 8 hvitløksfedd
Slik panerer du kyllingen:
- Skjær kyllingfiletene i to tynne deler, så du ender opp med 8 deler til slutt. Grunnen til at vi skjære disse i to tynnere deler, er for å få en sprøere kylling.
- Finn så frem plastfolie, og rull en god del ut på benken. Legg den første kyllingdelen i plastfolien, før du så dekker den med plast. Vi skal nå banke ut kyllingen, så den blir så tynn som over hode mulig, uten å få hull. Når du har banket kyllingen legger du den så tilbake på tallerkenen. Gjør dette med alle kyllingdelene.
- Kakk så 4 egg i en bolle/tallerk, og visp det sammen. Legg frem hvetemelet og kavringen i egne tallerkner. Dette skal vi bruke for å dyppe kyllingen i.
- Vi skal så panere kyllingen. Dekk begge sidene av kyllingen i hvetemel, og rist kyllingen forsiktig for å få av unødvendig hvetemel. Dypp så kyllingen i egg, før du til slutt dekker den med kavring. Pass på at kyllingen er blitt dekket jevnt over! Gjenta med alle delene.
- Gjør klar en rist, som er plassert oppå et brett, som du kan legge kyllingen på når du er ferdig med å panere den.
- Gjør så klar en stekepanne, som du tilsetter tilstrekkelig med olivenolje i. Når oljen er varm, har du kyllingen i pannen. Det er viktig at du justerer oljen underveis, slik at pannen holder seg varm. Kyllingen har en total steketid på omlag 2-3 minutter. Før du snur kyllingen i pannen, salter du den.
- Smakstilsett så oljen med litt salvie og knuste hele hvitløksfedd.Når salvien har blitt sprø og feddene har fått farge, tar du de ut av pannen. De har da fått satt nok smak på oljen.
- Når de er ferdige, lar du de renne av sett fettet på risten, slik at de blir ordentlig spøre.
Slik lager du pastaen:
- Gjør klar pastavannet. Salt vannet rikelig (en håndfull er fint)! Når vannet er klart, koker du pastaen litt kortere enn anvist på pakken.
- Begynn så med å raspe parmesan. Den skal være veldig pent revet, slik at parmesanen blander seg så godt inn i pastaen som over hode mulig.
- Finn frem en stekepanne. Skjær smøret opp i mindre biter, før du tilsetter smør i pannen, på middel høy varme. Smøret skal kun smelte og ikke få noe farge.
- Pass på at smøret i pannen har en relativt bra varme, men ikke koker. Hell så 1,5 kopp med pastavann i pannen. Når smøret og psatavannet er i pannen, sørger du for at det koker ned litt.
- Ha så den nesten ferdig kokte pastaen i stekepannen. Smøret og vannet skal nå koke, når du har pastaen i pannen.
- Ha god bevegelse i pastaen, mens smøret og vannet reduserer. Slik vil du få en ekstra luftig pastarett.
- Når pastasausen har redusert, skrur du av varmen på platen. Ha så parmesanen i pannen. Når du har hatt osten i er det viktig at du jobber opp sausen, ved å bevegse rundt på pastaen i noen få minutter.
- Ha så i litt mer pastavann. 0,5 til 1 kopp. Hvis dette blir for lite tilsetter du bare litt mer.
- Pastaen er nå klar til servering. Selvom den kan se litt tynn ut, vil konsistensen være annerledes på tallerknen når varmen reduseres.
Mac and cheese – for helgekosen
Dette trenger du:
- 100 g Rød Leicester
- 100 g revet mozarella
- 6 dl melk
- 2-4 ss smør
- 2-4 ss hvetemel
- 1 ts dijon sennep
- 0,5 ts salt
- 0,5 pepper
- litt gressløk til topping (kan sløfes)
- 2 smelteost til hamburger (kan sløyfes)
Pasta:
- 100g per person (Conchiglionli pasta skjell)
Slik gjør du:
- Kok pastaen som anvist på pakken, i godt saltet vann.
- Smelt så smøret i en panne på lav/medium varme. Når smøret begynner å bobble blander du hvetemelet inn i smøret. Det er veldig viktig å røre! Slik vil du få en fin jevning.
- Deretter sper du på med melken og visper. I starten sausen være veldig tykk, men fortsett med å spe på med små mengder av melken og visp. Repeter prossesen til du har fått ønsket tykkelse på pastasausen.
- Tilsett Dijon sennep, salt og pepper.
- Tilsett osten til sausen. Visp og smak til, ha i mer ost dersom du ønsker det, det er ingen grense. Du behøver en kombinasjon mozzarella og en litt skapere ost som cheddar. Jeg anbefaler Rød Leicester for smak og farge.
- Dersom du ønsker kan du ha i burger osten og vispe godt.
- Når sausen er klar heller du den ferdigkokte pastaen i sausen. Bruk en spiseskje av pastavannet i pastasausen, for å tynne ut sausen.
- Legg så pastaen og pastasausen i en ildfast form og strø ost på toppen av pastaen. Gratiner den så i ovnen i 5-10 minutter på 200 grader.