Norgee

Renseanlegg – Hvorfor er dette så viktig?

renseanlegg

Renseanlegg i dagens samfunn

De fleste av oss tenker ikke over hvor viktig det er å ha gode og moderne renseanlegg. Et samfunn uten renseanlegg er et samfunn som blir sterkt utsatt for sykdommer og infeksjoner. Vi er avhengige av rent vann, og det er nettopp dette renseanleggene sørger for. Det er ikke så veldig mange år siden at også Norge var et land med mye sykdom og fattigdom. En stor del av årsaken til at vi har det så bra, i tillegg til en sterk økonomi, er at vi alltid har tilgang på rent vann.

Geothermal station
Geotermisk rensestasjon

Renseanlegg – Et historisk tilbakeblikk

Når vi ser på historien, så er det tydelig at inntreden av kloakksystemer og vannledninger har bidratt til en kraftig positiv økning relatert til helse og forventet levetid. Det første vannverket som ble bygget i Norge, åpnet i Bergen i 1855, og sakte men sikkert begynte vann-nettet i Norge å utbygges.

Ved inngangen til 1900-tallet, så var det normalt med innlagt vann i alle norske storbyer. I dag har vi renseanlegg som sørger for at vannet som distribueres til de norske husstandene er rent og uten uheldige mikroorganismer.

Utbygging av avanserte kloakk- og vannanlegg begynte allerede flere tusen år før oss i Norge. I antikkens Roma og Egypt fantes det avanserte ledningssystemer som ledet vekk kloakk og som samlet opp regnvann og distribuerte dette.

Det er tvilsomt at det fantes renseanlegg på den tiden, men vannet de fikk samlet og distribuert var et mye bedre alternativ enn å bruke vann som både kunne blande seg med kloakk og andre sykdomsfremkallende substanser. Dessverre er mangelen på gode anlegg en stor kilde til sykdom og død blant store deler av verdens befolkning.

Et moderne samfunn med rent drikkevann

Det er omtrent 1 milliard (!) mennesker i verden i dag, som ikke har tilgang på rent vann, og mer enn dobbelt så mange mangler tilgang på tilfredsstillende sanitærforhold. I følge FN, trenger et menneske i snitt 20-50 liter vann hver dag for å dekke alle behovene, inkludert vask.

Hvor mange liter tror du vi nordmenn forbruker? Én ting er sikkert – Vi er heldigere stilt enn 90 % av jordens befolkning. Vi har mange gode renseanlegg, i tillegg til en frisk natur med godt drikkevann. Nordmenn forbruker mye vann, for tilgangen på vann har ikke vært et tema for den moderne nordmann.

Hvor mye vann forbruker en nordmann om dagen?

En gjennomsnittlig nordmann forbruker 200 liter vann per dag (!).

Et renseanlegg sørger for å rense vannet våt ved å desinfisere det, fjerne partikler og uønskede stoffer. Selv om vi har mye friskt og rent vann i naturen, så kan døde dyr og avføring fra dyr gi grobunn til sykdommer. I tillegg må vannet fraktes inn til stedene der vi bor. I Norge er det nedfelte krav om hvordan drikkevannet vårt skal håndteres, for å sikre oss at vannet vi inntar ikke frembringer sykdom. Store epidemier kan ofte spre seg via drikkevann.

Er du villig til å dele på vannet?

Tenk dere en verden der hele jordens befolkning har tilgang på rent vann. Hvorfor kan vi ikke bygge renseanlegg i alle land og byer? Det er kanskje en stor oppgave, og et felles mål og jobbe mot. Men vi kan alle sammen gjøre litt. Hvor mange liter vann er du villig til å gi slipp på hver dag?

Forbruket til 1 nordmann er nok til å sørge for dagsbehovet til en hel storfamilie. Kanskje på tide å slutte å la vannet renne unødvendig? Og innse hvor heldig du er neste gang du foretar deg noe som krever rent vann …

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭