Norgee

Hva Spiser Rådyr? – Komplett Rådyr Guide i 2021

rådyr i skogen, hva spiser disse egentlig?

Et litt skjeldnere syn å se i hverdagen og utrolig rask til fots. Rådyret er vår mest utbredte hjorte-art, som finnes i skog over hele landet. Har du sett noe som beveger seg raskt gjennom skogkanten eller i hagen? Kanskje du til pg med har sett den hvite baken? Da har du nok sett et rådyr!

Rådyr
Rådyr i skogen

Rask fakta

  • Vanlig navn: rådyr
  • Vitenskapelig navn: Capreolus capreolus
  • Familie: Cervidae (hjort)
  • Habitat: skog, jordbruksland, noen ganger byområder
  • Kosthold: treskudd, blader, urter og brambær
  • Rovdyr: voksne har ingen naturlige rovdyr. unger blir av og til tatt av rev
  • Opprinnelse: innfødt

Hvordan ser rådyr ut?

Utseendet til rådyr endres gjennom året. De har lys rødbrun pels om sommeren, og falmer til en matte brun nyanse om vinteren. Voksne hanner, kjent som bukker, har små gevir med opptil tre spisser som de kaster og vokser igjen hvert år. Begge kjønn har svart nese, hvit hake og hvit bakdel.

Hva spiser rådyr?

Rådyr spiser mye forskjellig og lever for det meste av treskudd og blader, urter, Skogsbær, eføy og andre treplanter.

Norgee - Alt av fakta om Norge
Rådyr som spiser treskudd

Rådyr funfact ✌

I de originale barnebøkene var karakteren Bambi et rådyr.

Hvordan formerer rådyr seg?

Parringssesongen inntreffer om sommeren, med bukker (også kalt råbukk) som kommer inn i brunsten og kjemper om tilgang til hunner (kjent som rå, geit eller rågeit) i juli og august. Etter å ha kjempet mot sine rivaler, vil en bukk jage en rå (dame rådyr) i en stund til hun er klar til å parre seg. Når parringen har funnet sted, vil hunnen typisk føde to eller tre unger på senvåren eller forsommeren året etter.

Kjent som unger eller kalver, blir ungene født med en flekkete pels for å gi kamuflasje fra rovdyr. De første månedene av livet blir barna gjemt i langt høyt gress og bare besøkt av moren i korte perioder for å få næring. De begynner deretter å følge moren sin før de til slutt legger ut for å finne et eget territorium.

fakta– Baby rådyr blir født med flekker som blekner med alderen

Norgee - Alt av fakta om Norge
Rådyr i høyt gress

Hvor bor rådyr?

Rådyr finnes nesten over hele Norge, men er fraværende fra svaldbard. De høyeste tallene forekommer i sør-Norge. De er først og fremst en skogsart, men vil begi seg ut på åker og jordbruksland for å formere seg. De kan noen ganger sees i urbane grønne områder, som kirkegårder og golfbaner, forutsatt at det er dekning å gjemme seg i og begrenset forstyrrelse fra mennesker.

Norgee - Alt av fakta om Norge

Hvordan se et rådyr? Tips

Er du først på tur så burde du gå rolig gjennom skogen for å har en sjanse til å møte et rådyr. Hvis du ser den på avstand, kan den stå og observere deg en kort stund før den drar av gårde. Overrask et rådyr, og den vil forsvinne med den hvite baken som blinker innover. De kan til og med lage en bjeffende alarmlyd. Visste du det?🤔

Fakta– Det er registrert rådyr som løper i opptil 60 km/t.

Trusler og bevaring

Norge er hjemsted for fem hjortearter. På 1800-tallet kom rådyret inn fra Sverige og utbredte seg i lavland på den sørlige delen av Norge.

Selv om gjenoppretting av arten er positivt, betyr fraværet av store rovdyr i Norge at voksne rådyr ikke har noen naturlige rovdyr. Følgelig kan rådyr tetthet nå ekstremt høye nivåer, med det totale antallet rådyr i Norge som antas å være på det høyeste de siste 1000 årene. Dette kan ha en betydelig negativ innvirkning på miljøet, med overbeiting som hindrer regenerering av skog, og dermed påvirker skogstruktur og treslagssammensetning. Dette har ringvirkninger for andre arter av skogsflora og fauna. Av denne grunn blir noen hjortbestander felt for å kontrollere spredningen og redusere habitatskader.

Del:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Noen artikler som kunne vært intressante for deg:

Innhold

opp?

Har du noen
gode ideer?💭