Mobilbruk påvirker hjernen på en rekke måter
Forskning forteller oss at mobilbruk påvirker hjernen vår på utallige måter.
Hvordan påvirker mobilbruk hjernen vår? Overgangen fra vanlig mobiltelefon til smarttelefon har skapt en rekke debatter, både positive og negative. Temaet vekker sterke tanker hos helsearbeidere, mentalcoacher, psykologer, lærere, foreldre og ikke minst vanlige folk som deg og meg.
Hvis du ble spurt om å legge fra deg telefonen en hel dag, tror du det hadde vært enkelt? Forskere som har spurt deltakerne om å gå uten smarttelefonen sin i x-antall dager har funnet ut at, ved å forandre på denne vanen (til og med i korte perioder), kan det være veldig vanskelig.
Uavhengig av hvilke sosial situasjon du er i, vil du mest sannsynlig se folk som sitter på telefonen. Dette trenger ikke kun å være titting på Facebook eller Instagram, her finner du folk som jobber fra telefonen til folk som tekster sine kjære. Telefonen har blitt en viktig del i livet vårt om du vil det eller ikke, men har mobilbruk en påvirkning på hjernen vår? Dette skal vi se nærmere på.
Ny forskning viser at mobilbruk påvirker oss på ulike måter. Eksperter forteller at bruken av smarttelefoner har en stor påvirkning på barns emosjonelle og sosiale utvikling, som kan ha en innflytelse på søvn, og muligens skape slapphet i hverdagen.
Kognitiv evne
Kognitiv evne (forklart): evner hjernen din har for å utføre både kompliserte og enkle oppgaver. Eksempler på dette: problemløsning, tenking, oppmerksomhet og læring.
Nylig forskning forteller at mobilbruk har en stor påvirkning på hjernen, både kortsiktig og langsiktig.
I et studie gjort av “Radiological Society” i Nord Amerika viste til at yngre med smarttelefon- og internett avhengighet faktisk hadde ubalanserte hjernekjemi, sammenlignet med personer med et kontrollert bruk.
Et annet studie utført av “Journal of the Association for Consumer Research” fant at kognitiv kapasitet ble negativt påvirket så lenge det var en smarttelefon til stede. Det hadde ingen betydning om telefonen var slått av, resultatet ble det samme.
Sosiale og emosjonelle ferdigheter
I artikkelen skrevet av “Pediatrics” har forskere fra “Boston University School of Medicine” tatt en en nærmere titt på hvordan mobilbruk påvirker små barn.
Bruken av smarttelefon og Ipad hos barn for underholdning kan ha en ødeleggende virkning sosialt og emosjonelt.
“Hvis disse enhetene (mobil, Ipad osv.) er det som skal til for å holde barna underholdt, hvordan skal de klare å utvikle seg internt, samt lære å underholde seg når dette ikke er tilgjengelig?. Spørsmål stilt av den ene forskeren.
Sosiale aktiviteter som involverer menneskelig interaksjon er mye bedre enn å sitte foran skjermen hjemme (online spill). Dette siterer ekspertene. Problemet forsterkes når menneskelig interaksjon erstattes med mobilbruk, som fjerner læren av ulike ferdigheter i hjernen.
Forskere har fortsatt ikke konkludert hva alle de negative sidene ved mobilbruk er. Det stilles fortsatt spørsmål om mobilbruk påvirker hvordan vi løser problemer og sosiale ferdigheter.
Dårligere søvn
Bruk av smarttelefon før du legger deg kan ha en påvirkning på søvn kvalitet. Da kan vi se bort ifra å sjekke e-post, spille clash of clans på telefonen eller se gjennom Instagram feeden.
Eksperter på søvn sier det handler om hvordan lyset fra skjermen ødelegger søvnrytmen, selv etter at du har skrudd av telefonen.
I et studie publisert av “Proceeding of the National Academy of Sciences” ble en rekke par-deltagere spurt om å lese bøker 4 timer fra I-Pad og fra vanlig bøker, før leggetid. Halvparten skulle lese fra I-Pad, andre halvpart skulle lese fra bøker. Etter fire dager skulle parene bytte.
Hva forskerne fant ut var at de som leste fra IPad fikk en reduksjon i nivåer av melatonin. Melatonin er et hormon som blir produsert utover ettermiddagen og mot kvelden, som gjør deg trøtt. Deltakerne som leste fra IPad brukte også lengre tid å sovne, samt mangel på REM søvn utover natten.
Det blå lyset som kommer fra skjermer påvirker øynene. Cellene på baksiden av øyeeplet inneholder sensitiv protein som inntar ulike bølger av lys. Disse sensitive cellene sender signaler til hjernen og regulerer kroppens døgnrytme.
Normalt blir produserer disse signalene på morgenkvisten, som sørger for at kroppen våkner. Signalene som får oss til å sovne øker utover dagen. Ved å stirre på skjermer som sender ut blått lys bryter dette med den naturlige syklusen. Dette ødelegger for kroppens syklus som hjelper deg å sove og våkne.
Neste gang det frister å se på smarttelefonen før leggetid, tenk på hvordan det kan påvirke hjernen din, for søvn og energi dagen etter. Kanskje en bok er et bedre alternativ.
Relatert: FOMO – Hvordan du skal håndtere det i din hverdag
Mental slapphet
Mobilbruk sørger ikke bare for dårligere konsentrasjon. Du trenger heller ikke å huske mobilnummere eller notere dette ned på et papir. Alt av informasjon blir lagret dirkte på telefonen din.
Hvis du har noe du lurerer på trenger du ikke å finne ut av svaret selv. Et raskt søk på Google sparer deg for både tid og energi. Instedenfor å huske viktige møter, avtaler, datoer, kan du enkelt laste ned Iphone apper som minner deg dette i løpet av dagen.
Eksperter advarer at denne typer mobilbruk førerer til en ting, mental slapphet. I et nytt studie viser at det er et sterkt bånd mellom å være avhengig av telefonen og mental slapphet.
Problemet med å være avhengig av internett er at du ikke vet om svaret er 100% korrekt uten å inkludere analyse eller tenke på en logisk måte. Dette nevner Gordon Pennycook, en av forskerne ved dette studie.
Pennycook siterer videre at det er en sammenheng mellom mye telefonbruk og dårligere intelligens. Om smarttelefoner påvirker intelligensen er fortsatt et åpent spørsmål som trenger videre forskning.
Forskerne fra studie om mental slapphet advarer følgene; de har kun kommet i startfasen av forskningen og de jobber aktivt for å finne ut om de kortsiktige og langsiktige effektene av mobilbruk. Det som har blitt funnet til nå er kanskje ikke det mest positive. Før du legger deg fremover kan det være lurt å ha dette i bakhodet, og eventuelt gjøre noen enkle tiltak.